Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Божићни уранак у храму Васкрсења Господњег у Српцу

Божићни уранак у храму Васкрсења Господњег у Српцу

У храмовима широм србачке општине јутрос је организован божићни уранак. Многи вјерници су дошли како би се причестили и тако успјешно окончали шестонедјељни пост, а уједно су запалили свијеће и помолили се за своје ближње.

Божићну литургију у храму Васкрсења Господњег у Српцу је служио протонамјесник Жељко Сарић уз саслужење свештеника Александра Kустурића и Петра Вуковића.

Прочитана је божићна посланица патријарха Порфирија који је позвао вјернике да гаје љубав, братство и племенитост једни према другима јер је покренут љубављу, Бог створио свијет и човјека. Он је исказао изузетно поштовање и захвалност љекарима и здравственим радницима који се боре против вируса корона, као глобалне пријетње човјечанству.

Протонамјесник Жељко Сарић је свим вјерницима упутио божићне честитке испуњене вјером, надом и љубављу, а затим их је позвао да наставе помагати завршетак изградње овог храма.

„Сваке године урадимо дио послова на храму и око њега. У 2021. години смо поставили иконе на унутрашње зидове а набавили смо и иконе од камена које ћемо поставити са вањске стране. Тренутно је у току и изградња ограде око храма. Све то радимо уз помоћ вјерника. Очекујемо да радови буду готови ове године, када планирамо освећење храма. Након тога нас очекује реконструкција старог храма, подигнутог у част Покрова Пресвете Богородице, који није само споменик једног времена, будући да је стар више од 100 година, већ ће и даље служити за молитве“, рекао је протонамјесник Жељко Сарић.

Он је упутио посебну захвалност Општинској управи која од самог почетка, још од издавања грађевинске дозволе, помаже изградњу храма, као и министру финансија у Влади Републике Српске Зори Видовић која, како каже, даје подршку изградњи ове али и осталих православних светиња у нашој локалној заједници.

„Захваљујемо се и свим другим вјерницима који су одвојили од себе и онај најмањи прилог како бисмо ове послове привели крају“, истакао је протонамјесник Жељко Сарић.

Сарић је додао да ће након неколико година паузе поново бити организовао пливање за Часни крст на празник Богојављења, у сриједу 19. јануара у 12 часова, на обали Саве у близини православног храма Свете Марије Магдалине у Каоцима.

Међу бројним вјерницима, божићној литургији присуствовао је и предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић.

Вечерње богослужење поводом најрадоснијег хришћанског празника биће одржано у храму Васкрсења Господњег у Српцу у 17