Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Ана Будимчић окончала 2021. годину као трећи јуниор свијета

Ана Будимчић окончала 2021. годину као трећи јуниор свијета

Чланица Аеро клуба “Ултра лаког летења” из Српца, Ана Будимчић, званично се нашла на трећем мјесту најбољих јуниора свијета на листи Свјетске ваздухопловне федерације (ФАИ) за 2021. годину у класи Ф1А Јуниор.

Она је у протеклој години на међународним такмичењима прикупила 1509 бодова, што је било довољно за историјско треће мјесто чиме је остварила најбољи резултат у аермоделарству у БиХ у протекле двије и по деценије.

Бољи од ње у овој класи били су само Патрик Клобушицки из Словачке на првом мјесту са 2024 бода и Анастасија Позхарска из Сјеверне Македоније са 1761 бодом.

Ана је на међународном турниру и купу у Мостару освојила по једно злато и сребро, затим сребро на такмичењу свјетског купа у Прилепу, по једно злато и бронзу на свјетском купу на Крбавском пољу у Лици у Хрватској и сребро на Срем купу код Зрењанина.

Од седмог разреда бави се аеромоделарством и до сада је учествовала на преко 50 такмичења.

„Ово је први пут након 26 година да је један такмичар из БиХ остварио овакав успјех и заиста смо пресрећни. Ана је чак једно вријеме прошле године провела и на првом мјесту листе најбољих свјетских јуниора, али и ово је историјски резултат за понос, како Ане, тако и нашег клуба”, рекао је њен отац и тренер Милош Будимчић.

Милош је такође у 2021. години остварио најбољи пласман стигавши до 14. мјеста на листи сениора.

Због успјешних резултата у протеклом периоду Ана је била корисница стипендије Министарства породице, омладине и спорта РС.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish