Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Инвестиције

Перутнина Птуј Србац
Контакт подаци
Адреса: Повелич бб
Телефон: 066/962-247
E-mail: velibor.popovic@perutnina.eu

Перутнина Птуј Србац, као чланица групе Перутнина Птуј, је једна од четири клаонице на подручју бивше Југославије и једина у БиХ. Овдје је почела са производњом 14. августа 2006. године са 64 запослена радника, а данас броји 316 запослених радника. На подручју општине Србац дјелује већ 15 година, са жељом и амбицијом да још дуго траје.

Србац је био живинарски крај још од раније, а и сада је та грана привреде овдје заступљена и једна је од најорганизованијих. Перутнина Птуј је купила некадашњу клаоницу Живонопродукт од фирме Агроунија која је била тадашњи власник и тада креће прича под оквиром новог бренда на нашем тржишту, који је од 1905. године признат и познат на територији бивше Југославије и у 28 европских земаља гдје се извозе производи. Такође су присутни на тржишту САД, Саудијске Арабије и бројних других држава.

Од отварања представништва компаније Перутнине Птуј у Српцу, велика пажња је посвећена технологији, у шта су уложена значајна средства.

Поред самог објекта, у технологији је дошло до великог помака. Што се тиче саме опреме, брзине линије клаонице и осталих технолошких достигнућа, може се рећи да је клаоница у Српцу тренутно од свих у групи најнапреднија, а ту се првенствено мисли на расјек и пакерај, гдје је у питању једна озбиљна инвестиција у тзв. катапилни систем расјека, која је имплементирана у октобру прошле године и та инвестиција је износила око 600.000 евра, чиме је омогућен квалитетнији и сигурнији производ, бржа и квалитетнија обрада, а самим тим и људима који ту раде је доста лакше.

Када је у питању тржиште, првенствено се ради о тржишту БиХ, а од ове године интензивно се покрива и тржиште Црне Горе. У марту ове године озбиљнији извоз је био и за Словенију и Хрватску, на чему ће се наредних мјесеци додатно радити. У новембру 2020. године добијен је извозни број за тржиште ЕУ, чиме је Перутнина Птуј постала једина клаоница пилећег програма у РС која може пласирати производе у земље ЕУ.

Што се тиче производње, прошле године је обрађено 10.000.000 бројлера, што је био рекорд, с тенденцијом да се дође и до броја од 13.000.000, а на дневном нивоу се број креће око 50.000.

У протеклом периоду су имали одређене кадровске проблеме, али се доста тога промијенило. Да би имали квалитетан производ, несметану производњу и задовољне раднике, потребан им је већи прилив радне снаге, како би били у могућности да раднике растерете и додатно распореде обавезе на послу.

Више информација о компанији Перутнина Птуј и производима које нуди, можете погледати на њиховом сајту, кликом на линк: https://www.perutnina.com/ba/bs/pocetna/

Енса БХ Д.О.О. Србац

Контакт подаци:
Адреса: Пријебљезибб
Телефон: 051/757-540
E-mail: info@ensabh.com

„ЕНСА БХ“ Србац-Пријебљези представља дио групације енергетског сектора Сава д.д. Крањ из Словеније. Ово предузеће се бави прерадом дрвног отпада у финални производ пелет и брикет за индустрију, топлане и домаћинства. Своје производе извозе у Аустрију, Словенију и Италију.

Посједује инсталиране производне погоне који се простиру на површини од 15 009 м2 и комплетно заокружен производни циклус, од набавке потребне сировине за производњу, производње до продаје готових производа (пелета и брикета).

На годишњем нивоу производи цца 18 000 тона готовог производа. Производња се одвија у строго контролисаним условима према националним стандардима за чврста горива и према ЕНплус прописима, а све у складу са ЕНплус А2 цертификатом који њихов производ пелет Ф6 посједује.

Комплекс се налази поред магистралног пута Србац – Нова Топола. Локација је оптимално одабрана у односу на тржиште сировине, као и на близину аутопута и релативно брз излазак на међународну мрежу путева.

Предузеће посједује комплетно ријешену комуналну инфраструктуру, уређен прилаз, мобилну мрежу, шпедицију, пратеће објекте, властиту трафо станицу, уређен и асфалтиран прилаз као и уређена и асфалтирана стоваришта.

Услуге су бесплатне. Како би што лакше дошли до производа фирма стоји на услузи ангажовања транспортних кућа ради доставе пелета на мјесто испоруке: Италија, Словенија, Аустрија, Њемачка, Грчка, Србија, Хрватска, као и на цијелом подручју Босне и Херцеговине.

Дугогодишња сарадња са транспортним кућама омогућује им најниже цијене транспорта, најбрже доставе, као и сигурност да ће производ бити достављен у неоштећеном облику.

FarStar OGIS medical D.O.O. Srbac

Контактподаци:
Адреса: ЗдравкаЧелараброј 11
Телефон: 051/740-545
E-mail: info@ogis-medical.com

FarStar OGIS medical D.O.O. Srbac производи медицинске (хирушке) капе и маске.

Производи фирме се на тржиште пласирају преко фирме ФарСтар медицал ГмбХ Хамбург и користе се у великом броју универзитетских клиника у Њемачкој, али и у осталим земљама Европске уније.

Гаранција квалитета је 15-годишње присуство на тржишту и стандарди ИСО 9001, ИСО 13485 и ИСО 14001.

Сви производи испуњавају све законске и нормативне услове за своју примјену и у ту сврху се редовно испитују од стране акредитованих института за тестирање.

Значајне резултате у пословању остварује захваљујући апсолутној подређености крајњим купцима и корисницима.

ФарСтар ОГиС медицал д.о.о. Србац је фирма настала властитим развојем и развојем међусобних односа са стратешким пословним партнером њемачком фирмом ФарСтар медицал ГмбХ ХАМБУРГ, из фирме ОГиС д.о.о. Србац.

Фирма ОГиС д.о.о. Србац је основана 2000. године као друштво са ограниченом одговорношћу са сједиштем у Српцу.

У марту 2007. године фирма, развојем пословне сарадње и уласком у породицу фирми из пословног система ФарСтар медицал ГмбХ ХАМБУРГ, мјења назив у ФарСтар ОГиС медицал д.о.о. Србац, а тада уводи и стандарде квалитета ИСО 9001 и ИСО 13485.

Drvoprodex

Контактподаци:
Адреса: Пријебљезибб
Телефон: 051/925-370
E-mail: drvoprodex@blic.net

Квалитет производа и добра унутрашња организација је кључ успјеха сваког производног предузећа, како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

Предузеће Дрвопродекс д.о.о. је, управо, из тих разлога пронашло свој пут до купца ван граница наше земље, учврстило позицију на иностраном тржишту и на најбољи начин презентује нашу, домаћу, производњу.

Данас, предузеће извози преко 95% укупне производње у иностранство. Највећи увозници њихових производа су земље ЕУ и то Италија, Њемачка, Француска, Аустрија, Холандија. Остварена је успјешна сарадња и са земљама Азије, Америка, али и бројним земљама из региона.

Параметри као што су раст продаје, повећање капацитета производње, раст броја запослених, иновације и улагање у технологију, широка палета производа и успјешан пласман истих као и референтне препоруке, потврђују прави приступ на коме је базирано пословање.

Задовољство купаца је на првом мјесту, а исто се постиже пружањем низа могућности приликом одабира производа. Бирањем димензије, сортирања, завршне обраде као и могућностима успостављања сарадње у погледу поставки, гаранција на квалитет производа и упутстава за њихово одржавање, гаранција је купцима да је у питању паметна инвестиција у којој ће уживати читавог живота.

Могућности за инвестирање

Једна од највећих развојних шанси наше општине је производња здраве хране. Земљиште је још увијек очувано од загађења, а површине су уређене и идеалне за интензивну ратарску производњу. Подручје Лијевче поља је савршено за производњу поврћа, наравно уз примјену савремених достигнућа у овој области (пластеници и др). Пашњаци на брдовитим предјелима општине обилују травом што пружа одличне услове за развој сточарства. Такође, постоје добри услови и за воћарску производњу. Наравно, пилеће месо из србачких живинарника својим квалитетом се одавно наметнуло потрошачима, али потребна су додатна инвестирања у виши степен прераде овог меса што је сигурно могућност за профитабилан посао.

Када се говори о дрвној индустрији, примарна прерада је тренутно основни вид обраде дрвета. Међутим, с обзиром на традицију и доступну радну снагу улагање у сектор финалне обраде дрвета би сигурно дало резултате и показало се као добра инвестиција.

С обзиром на дугогодишњу традицију и обучену радну снагу, могућност за инвестирање представља сектор текстилне индустрије. На подручју општине Србац тренутно послује више предузећа из ове области која запошљавају већи број радника. Сва предузећа су заинтересована за пословна партнерства и заједничка улагања. Поред тога, подаци Бироа за запошљавање Србац говоре о постојању великог броја незапослених лица различите стручне спреме из ове области.

На обронцима планине Мотајице, истраживањима су потврђена богата налазишта каолинизираног гранита која омогућују вишедеценијску експлоатацију. Поред њега, сирова руда садржи и значајне количине фелдспата, берила, лискуна и кварца. Тренутно се врши само ископ и продаја сирове руде, међутим, као изузетна шанса за даљи развој се види у покретању погона за сепарацију и производњу нових производа на бази рудно-минералних сировина (индустрија боја, фасадних система, керамике, изолационих материјала и др.).

За изградњу производних, услужних и других објеката, а у циљу повећања запослености и развоја општине, општина Србац је обезбиједила грађевинско земљиште у пословно-индустријским зонама „Црнаја“ и „Ситнеши“.

ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА ЦРНАЈА

Површина/локација: Укупна површина пословне зоне је 32 hа. Подручје зоне налази се у мјесту Црнаја удаљеном од Српца 5 km. Кроз саму зону пролази локални пут Црнаја – Ножичко који уједно представља и излаз на аутопут Бања Лука – Добој. Зона је удаљена 500 m од магистралног пута М14.1 Дервента – Србац – Нова Топола. Удаљеност зоне од аутопута Е661 (Бања Лука – Градишка) је 20 km, док је удаљеност од аутопута Е70 (Загреб – Београд) је 35 km. Удаљеност зоне од међународног граничног прелаза Градишка је 30 km (граница БИХ са ЕУ). Аеродром Маховљани је од зоне удаљен 30 km, а аеродром Загреб 170 km.

Путна мрежа: Асфалт у дужини од 600m кроз зону, макадам у дужини од 320 m.

Електрична енергија: Надземни 20 кВ далековод у близини зоне. У зони је изграђена трафостаница која задовољава захтјеве корисника индустријске зоне (630 кВА).

Водоводни систем: Надземни 20 kw далековод у близини зоне. У зони је изграђена трафостаница која задовољава захтјеве корисника индустријске зоне (630 kw).

Канализациони систем: У зони није изграђена јавна градска канализација, него је предвиђена изградња локалних уређаја за пречишћавање технолошких вода.

Јавна расвјета: У дужини од 300m.

Телекомуникације: Телекомуникацијске инсталације, интернет (АДСЛ).

Планови: Индустријска зона је обухваћена регулационим планом „Допуна регулационог плана Индустријска зона Црнаја“ (2010.)

ИНДУСТРИЈСКА ЗОНА СИТНЕШИ

Површина/локација: Укупна површина пословне зоне је 47,5 hа. Подручје зоне налази се у мјесту Ситнеши удаљеном од Српца 5 km. Кроз саму зону пролази регионални пут Р 474 Србац – Прњавор. Удаљеност зоне од аутопута Е661 (Бања Лука – Градишка) је 25 km, док је удаљеност од аутопута Е70 (Загреб – Београд) 40 km. Удаљеност зоне од међународног граничног прелаза Градишка је 40 km (граница БИХ са ЕУ). Аеродром Маховљани је од зоне удаљен 40 km, а аеродром Загреб 180 km.

Путна мрежа: Асфалт у дужини од 3600m кроз зону.

Електрична енергија: Надземни 20 kw далековод у близини зоне.

Водоводни систем: Кроз зону пролази градска водоводна мрежа. Систем за водоснабдијевање је профила 160 mm са огранцима Ø80 и Ø90 mm.

Канализациони систем: У зони није изграђена јавна градска канализација, него је предвиђена изградња локалних уређаја за пречишћавање технолошких вода.

Јавна расвјета: У дужини од 700 m.

Телекомуникације: Претплатнички ТК кабл и оптички кабл.

Планови: Индустријска зона је обухваћена регулационим планом „Индустријска зона Ситнеши“ (2010).

Изузетан туристички потенцијал општине Србац је мочварно подручје Бардача. Секретаријат Рамсарске конвенције са сједиштем у Швајцарској, објавио је 02.02.2007. године да је природни резерват Бардача проглашен Рамсарским мјестом. Тиме је ово мочварно подручје уврштено на свјетску листу мочварних подручја од међународног значаја.

Широке могућности за развој сеоског, еко, ловног и риболовног, излетничког и спортско-рекреативног туризма нуде природне љепоте руралних подручја општине Србац, а нарочито подручје око планине Мотајице.

Подстицаји за инвеститоре

У намјери привлачења инвеститора Скупштина општине Србац је усвојила подстицајне мјере за куповину земљишта у пословно-индустријским зонама „Црнаја“ и „Ситнеши“. Мјере се огледају у смањењу цијене земљишта, која се у овим зонама по тржишним цијенама креће око 6 КМ/м², умањује се за 90 %, тако да се исто сада нуди у поступку јавне лицитације по почетној од 0,70 КМ/м². Поред ове стимулативне мјере, општина Србац нуди умањење једнократне ренте која у наведеним индустријским зонама износи 12 КМ/м2, умањује се за 66 % и износи 4,0 КМ/м² новоизграђеног објекта већег од 1000 м² у основи. Обавеза инвеститора који купи наведено земљиште је да у року од двије године изгради објекат и пусти га у употребу, као и да новоизграђени објекат мора да заузима минимално 20 % укупне површине парцеле.

Сваке године се из Буџета општине Србац издвајају и додјељују одређена средства за подстицање развоја пољопривреде и за подстицање запошљавања на подручју општине.

Вријеме и процедуре потребне за регистрацију предузећа

Привредник предузеће региструје у најближем регистрационом суду (у случају општине Србац он се налази у Бањалуци). Све појединости око регистрације предузећа су у надлежности овог суда. У вези са овим, у Српцу дјелује локална агенција за развој малих и средњих предузећа – АПИС која пружа логистичку помоћ привредницима приликом покретања пословних активности.

Када је у питању занатско-предузетничка дјелатност, регистрација у општинској административној служби траје 3-5 дана у Одјељењу за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности.

КОРАК 1 – РЕГИСТРАЦИЈА ПРЕДУЗЕТНИКА У ОДЈЕЉЕЊУ ЗА ПРИВРЕДУ, ПОЉОПРИВРЕДУ И ДРУШТВЕНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ОПШТИНЕ СРБАЦ

Регистрација пословања у форми самосталног предузетника у Републици Српској је уређена Законом о занатско – предузетничкој дјелатности, док Уредба о предузетничким дјелатностима садржи листу дјелатности које предузетник може обављати.

Рјешење о регистрацији предузетника доноси Одјељење за привреду општине (регистрациони орган) на основу достављене сљедеће документације:

  1. Попуњен образац захтјева за регистрацију предузетника СП-1 (образац се добија код регистрационог органа);
  2. Овјерену копију личне карте, односно пасоша за страног држављанина;
  3. Увјерење мјесно надлежног основног суда да физичком лицу које региструје почетак пословања у форми предузетника, није изречена правоснажна мјера забране обављања тражене дјелатности и које није старије од 30 дана од дана подношења захтјева за регистрацију предузетника;
  4. Увјерење надлежног органа да нема неплаћених новчаних казни и трошкова принудне наплате за учињени прекршај из области економског и финансијског пословања;
  5. Увјерење надлежне јединице Пореске управе Републике Српске да физичко лице које региструје почетак пословања у форми предузетника, нема доспјелих а неизмирених обавеза и које није старије од 8 дана од дана подношења захтјева за регистрацију предузетника;
  6. Уговор о оснивању ортачке радње (само уколико су оснивачи два, или више физичких лица);
  7. Доказ о уплати таксе за регистрацију оснивања предузетника која износи максимално 30,00 КМ.

Регистрациони орган дужан је да донесе рјешење о регистрацији предузетника најкасније у року од два дана, од дана достављања уредног захтјева.

КОРАК 2 – ИЗРАДА ПЕЧАТА

Печат се може израдити у било којој печаторезници, гдје је на увид потребно доставити рјешење о регистрацији предузетника. Израда печата износи 20 – 50 КМ.

КОРАК 3 – РЕГИСТРАЦИЈА ПРЕДУЗЕТНИКА КОД ПОРЕСКЕ УПРАВЕ 

Пријаву пореског обвезника и/или обвезника уплате доприноса предузетник врши код мјесно надлежне организационе јединице Пореске управе Републике Српске, према сједишту предузетника,  у року од пет дана, од дана издавања рјешења о регистрацији предузетника.

За регистрацију пореског обвезника и/или обвезника уплате доприноса, Пореској управи потребно је доставити:

1.Попуњен образац пријаве ПР2;
2. Рјешење о регистрацији предузетника;
3. Овјерену копију личне карте, или пасоша (за стране држављане);
4. Уговор о вођењу пословних књига (осим ако предузетник сам не води пословне књиге).

Потврда о регистрацији пореског обвезника добија се исти дан уколико је достављена комплетна документација.

КОРАК 4 – ОТВАРАЊЕ ЖИРО РАЧУНА

Жиро рачун можете отворити у било којој пословној банци. Приликом отварања рачуна банци је потребно доставити:

1.Рјешење о регистрацији предузетника;
2.  Картоне депонованих потписа лица овлаштених за потписивање налога, ради    располагања средствима са рачуна (образац се добија у банци);
3.  Потврду о регистрацији пореског обвезника.

КОРАК 5 – ФИСКАЛИЗАЦИЈА

Предузетник је дужан да прије почетка рада уведе фискалну касу. Цијена фискалног уређаја је од 400 – 800 КМ. Ову обавезу предузетник нема ако обавља занатске дјелатности и дјелатности старих и умјетничких заната и домаће радиности.

КОРАК 6 – РЕГИСТРАЦИЈА КОД УПРАВЕ ЗА ИНДИРЕКТНО ОПОРЕЗИВАЊЕ

Пријава обвезника ПДВ-а, врши се код мјесно надлежног регионалног центра Управе за индиректно опорезивање БиХ према сједишту предузетника.

Обавези пријављивања обвезника ПДВ-а подлијежу сва лица чији опорезиви промет добрима или услугама у претходној години прелази, или је вјероватно да ће прећи, праг од 50.000,00 КМ.

Уз Захтјев за регистрацију и упис у јединствени регистар обвезника индиректних пореза (образац ЗР -1), потребно је доставити копију, уз предочење оригинала, или овјерену копију сљедећих докумената:

1.Рјешење о регистрацији предузетника;
2. Личну карту подносиоца захтјева;
3. Потврду о регистрацији пореског обвезника од Пореске управе Републике Српске;
4. Картон депонованих потписа овјерен од пословне банке код које је трансакциони рачун отворен (за све отворене трансакционе рачуне);
5. Дозволу за рад и пријаву боравишта издату од надлежног органа и пасош за физичко лице – предузетника, страног држављанина;

Оригиналне уплатнице као доказ о уплаћеном износу од укупно 40 КМ (на рачун ЈРТ ТРЕЗОР БиХ) и то:

  • 10 КМ – Сврха дознаке: Такса на захтјев за регистрацију; Врста прихода: 722801;
  • 10 КМ – Сврха дознаке: Такса за издавање рјешења о регистрацији; Врста прихода: 722802;
  • 20 КМ – Сврха дознаке: Такса за издавање увјерења о регистрацији; Врста прихода: 722814.

КОРАК 7 – ПОЧЕТАК ОБАВЉАЊА ДЈЕЛАТНОСТИ

Предузетник је дужан да почне са обављањем дјелатности најкасније у року од 30 дана, од дана достављања рјешења о регистрацији. Испуњеност услова за обављање дјелатности провјерава надлежни инспекцијски орган у року од 45 дана од дана достављања рјешења о регистрацији предузетника.

ПРОМЈЕНА ПОДАТАКА ОД ЗНАЧАЈА ЗА ПРАВНИ ПРОМЕТ

Предузетник је дужан да, подношењем  обрасца захтјева СП-1,  пријави регистрационом органу сљедеће промјене података:

1.Лично име и презиме, адресу, број личне карте или пасоша;
2. Пословно име  и сједиште;
3. Вријеме обављања дјелатности (током цијеле године или сезонски);
4. Врсту занимања (основно или допунско или додатно);
5. Мјесто обављања дјелатности (пословни простор или стамбени простор или без простора);
6. Шифру и назив претежне дјелатности и других дјелатности у складу са класификацијом дјелатности;
7. Отварање, промјену података и затварање издвојене јединице;
8. Привремени престанак обављања дјелатности и
9. Трајни престанак обављања дјелатности.

ПРИВРЕМЕНИ ПРЕСТАНАК ОБАВЉАЊА ДЈЕЛАТНОСТИ

Предузетник може привремено престати да обавља дјелатност у укупном трајању до шест мјесеци у периоду од двије године. Изузетно, предузетник  уз прилагање одговарајућих доказа може престати да обавља предузетничке дјелатности у случају:

1. Болести, стручног усавршавања или наступања више силе, најдуже до двије године непрекидно,
2. Коришћења породиљског одсуства, најдуже до навршене треће године живота дјетета.

О поновном почетку обављања предузетничке дјелатности предузетник је дужан да писаним путем обавијести надлежни орган, најкасније у року од осам дана по истеку времена привременог престанка обављања дјелатности.

ТРАЈНИ ПРЕСТАНАК ОБАВЉАЊА ДЈЕЛАТНОСТИ

Предузетник је дужан да изврши одјаву обављања дјелатности прије престанка  рада,  подношењем  обрасца захтјева СП-1. Предузетник који осим у сједишту послује и у издвојеним јединицама, обавезан је да изврши одјаву свих издвојених јединица, прије подношења захтјева за одјаву обављања дјелатности.

ПРОМЈЕНА ИНФОРМАЦИЈА

Пријава промјена информација у вези са пословним телефоном, телефаксом, електронском поштом и интернет страницом предузетника није обавезна. Промјена ових информација не подлијеже плаћању таксе за поступак регистрације предузетника.

ОДГОВОРНОСТ ЗА ПОСЛОВАЊЕ

Предузетник је одговоран за законито пословање и за законит рад лица која запошљава. Одговорност за обавезе  настале  обављањем предузетничке дјелатности, не престаје престанком рада и брисањем предузетника из регистра предузетника. Новчаним санкцијама, у износу од 1.000 КМ до 3.000 КМ, подлијеже предузетник који у току пословања не пријави надлежном регистрационом органу, промјену података од значаја за правни промет. Санкцијама подлијеже и предузетник који у поступку регистрације пријави неистинит податак или достави лажни доказ у намјери да се такав податак или доказ употријеби као вјеродостојан.

Ажурирано: 28. новембра 2022. г.