Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Спорт

Општина Србац велику пажњу поклања развоју спорта и спортским активностима. Највеће инфраструктурно улагање у развој спорта на подручју србачке општине у последњих неколико година представља изградња нове спортске дворане. Нова спортска дворана у Српцу има око 600 сједећих мјеста и грађена је по стандардима Европске рукометне федерације.

Од 2004. године на подручју општине Србац је асфалтирано више од 20 спортских игралишта, а у неким мјесним заједницама су изграђене и трибине, те постављена нова расвјета са рефлекторима. Такође, уређен је градски стадион за мале спортове у Српцу, као и трибине стадиона Фудбалског клуба Слога Србац.

Половином јуна 2007. године спортски центар у Врбаској улици у Српцу је постао богатији за два нова тениска терена. Тениски клуб Србац је организовао неколико тениских кампова за младе тенисере и тенисерке из цијеле БиХ а одржано је и неколико државних првенстава у млађим категоријама.

Фудбалски клубови који дјелују на подручју општине су:
– ФК Слога Србац ( Друга лига запад)
– ФК Кладари (Регионална лига запад)
– ФК Младост Бајинци (Подручна лига Градишка)
– ФК Млади Крајишник Кукуље (Подручна лига Градишка)
– ФК Врбас Пријебљези (Подручна лига Градишка)
– ФК Братство Повелич (Општинска лига Лакташи-Србац-Прњавор)
– ФК Ножичко
– ФК Студенац Кобаш
– ФК Полет Мали Ситнеши
– ФК Црвена земља Нова Вес

У Српцу већ годинама дјелује и Школа фудбала “Dream Team” кроз коју је прошло стотине талентованих фудбалера.

У Другој рукометној лиги РС, група запад, такмиче се мушки и женски рукометни клуб Србац, а мушка рукометна екипа једно вријеме је играла и у Првој лиги РС.

Успјехе на међународној сцени остварују карате клубови Борац из Српца, Стапарски витезови и Лијевче из Разбоја, чији чланови су у протекле двије деценије освојили више стотина медаља.

Шаховски клуб Србац за свега двије године стигао је од Друге лиге Републике Српске до Премијер лиге БиХ, што је највећи успјех у историји овог клуба, а у више наврата освојили су и Куп Републике Српске.

Од спортских колектива, дјелују и мото клубови, офф роад клубови, ронилачки, бициклистички, аеро моделарски као и коњички клубови.

Велике успјехе остварио је Плесни клуб „Ритам“ који се афирмисао широм БиХ и у иностранству, освајајући више међународних турнира као и титуле вишеструких првака БиХ у стандардним и латиноамеричким плесовима.

Најатрактивнији спортски догађај у Српцу је традиционални љетни турнир у малом фудбалу. Овај турнир траје око мјесец дана и сваке године га прати око 25 хиљада гледалаца.