Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Покренута акција за изградњу нове куће Небојши Вученовићу из Повелича

Тешка животна прича Небојше Вученовића (37) из Повелича, који већ годинама живи сам у трошној кући старој готово пола вијека, мотивисала је Српчане да се удруже и покрену акцију на изградњи новог дома.

Овај младић због недовољних примања није у могућности да адаптира кућу за нормалан живот. Кров који прокишњава и попуцали зидови пуни влаге пријете да му угрозе здравље што би додатно отежало животну ситуацију у којој се налази јер је у дјетињству задобио тешку повреду главе која је проузроковала отежан ход и парализу десне руке.

Уз то су му родитељи рано преминули а сестра која се удала и стекла три дјевојчице већ годинама се бори са карциномом.

Један од иницијатора акције, Драган Вукобратовић, каже да се спонтано родила идеја да се помогне Небојши што је наишло на подршку бројних хуманитараца из Републике Српске и дијаспоре, тако да је већ прикупљена сума од неколико хиљада КМ.

“Ради се о племенитом човјеку који је увијек спреман да помогне другима иако нема довољно за властите потребе. Намјера је да му саградимо нову кућу за шта ће минимално требати око 30 хиљада КМ, али ако у томе не успијемо, покушаћемо барем да санирамо постојећу кућу и омогућимо колико-толико нормалан живот”, рекао је Вукобратовић.

Небојша потврђује да је његову породичну кућу толико нагризао зуб времена да су потребна велика улагања за њену обнову, што није исплативо.

“Пукотине се налазе по цијелој кући и покушавао сам их закрпити малтером али се стално појављују нове. Приликом већих падавина кров пропушта воду на више мјеста а кад је хладније вријеме дешава се и да пукне цијев у купатилу”, прича Небојша.

Новчана примања која заради као општински курир радећи по уговору на дјелу и породична пензија довољни су му само да плати рачуне, трошкове пута и набавку кућних потрепштина. Како би зарадио додатне приходе за нормалан живот купио је тример кога је прилагодио за рад на лијевој руци, па повремено коси траву за надницу.

Набавио је и четири козе од чијег млијека прави домаће сапуне, што му је био дугогодишњи сан, али од тога нема неке велике зараде. Углавном их подијели пријатељима и познаницима а често их донира и за разне хуманитарне акције.

“Узгоју коза сам посветио доста љубави и пажње, због чега сам кренуо са изградњом нове штале и сјеника како бих их премјестио из мањег објекта који је такође пун влаге. Купио сам материјал а у изградњи ми помажу пријатељи из планинарског друштва Видета са којима често проводим слободно вријеме”, каже Небојша.

Иако га живот није мазио, овај доброћудни младић не скида осмијех са лица. Како каже, вјера у боље сутра му помаже да се избори са свакодневним недаћама.

“Трудим се да будем друштвено активан и тако скренем мисли са животних проблема. Редовно учествујем у планинарским акцијама а бавим се и прикупљањем народних пјесама, изрека и пословица. До сада сам их сакупио око 400 које сам објединио у збирку „Пјевајте са мном“. Колико ми вријеме дозволи, волонтирам и у удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама Извор”, каже Небојша.

Будући да је Небојша приликом одласка на посао свакодневно пјешачио неколико километара, суграђани су му прије пар година купили аутомобил који је прилагођен његовом физичком стању. Један од србачких инструктора Љубиша Микић, који је у међувремену преминуо, добровољно се пријавио да га бесплатно обучи јер Небојша прије тога није имао ни искуство вожње бицикла.

Сви људи добре воље који су у могућности да му помогну у изградњи нове куће могу то учинити уплатом средстава на Небојшин жиро рачун који је отворен на број: 562 099 8095 3816 80 код НЛБ банке, за девизне уплате: IBAN: BA395620108129858095, SWIFT BIC: RAZBBA22, или да се јаве организаторима акције, Драгану Вукобратовићу на број 065 545 676 и Данки Петровић на број 066 317 756 гдје ће добити више информација.