Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Образовање

На подручју општине Србац раде следеће основне школе:

– ОШ „Јован Јовановић Змај“ Србац у чијем су саставу осморазредне основне школе Кобаш и Ножичко и четвороразредне Нова Вес, Стари Мартинац, Повелич и Каоци. Ова школа броји око 1000 ученика,

– ОШ „Доситеј Обрадовић“ Разбој у чијем су саставу осморазредна школа у Кукуљама и четвороразредне у Лилићу, Бајинцима, Пријебљезима и Разбој Лијевчу. Наставу у овим школама похађа око 430 ученика.

– ОШ „Вук Караџић“ Ситнеши са осморазредном школом у Ћукалима и четвороразредним у Горњој и Доњој Лепеници и Горњим и Доњим Срђевићима са укупно око 300 ученика.

У основним школама наставу изводи око 150 просвјетних радника.

У Српцу ради и Школски центар „Петар Кочић“ са око 580 ученика и 48 професора и другог особља. У саставу ове школе су Гимназија, те средње школе у којима се изучавају економија, трговина, угоститељство, туризам, машинство и аутомеханичарство.

Отварање Гимназије у Српцу 1962. године с правом се сматра епохалним догађајем за ову општину. До тада је један број свршених основаца одлазио на даље школовање у веће центре, углавном у Бању Луку, а они из сиромашнијих породица остајали су код куће. Недостатак стручних кадрова био је један од основних разлога што је Србац заостајао у свом укупном развоју.

У области образовања и васпитања у Српцу ради и Дјечији вртић „Наша радост“. У вртићу борави око 80 дјеце од јаслица до предшколског узраста. Под кровом зграде вртића од 2004. године дјелује и Удружење родитеља и дјеце са посебним потребама „Извор“ које брине о категорији дјеце са одређеним врстама хендикепа.

У протекле четири деценије ова установа се афирмисала као незамјењив чинилац у васпитавању најмлађих и припреми за школу, а васпитаници и радници Вртића редовно дају и свој допринос духовном животу града.

У циљу што квалитетније едукације омладинских организација, удружења и студената, Министарство породице, омладине и спорта РС је отворило Тренинг центар на Бардачи који је смјештен у објекту Природно-математичког факултета Бања Лука. Овај објекат располаже са двије стамбене зграде и свом пратећом инфраструктуром, собама са 34 лежаја, салама за семинаре, радионице и састанке, чајном кухињом и љетном баштом.