Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Култура

У културном животу општине Србац велику улогу има Центар за културу и спорт, који је све до маја 2008. године носио назив Народни универзитет „Угљеша Којадиновић“, по прослављеном глумцу рођеном у Разбоју. Ова установа је током четири деценије трајања и рада дала огроман допринос оспособљавању становништва за различита занимања, те задовољавању потреба грађана у скоро свим областима културе(кинофикација, позориште, ликовна умјетност, естрада).

Посебно мјесто у раду Центра за културу и спорт заузима Ликовно-еколошка колонија „Бардача-Србац“ основана 1984. године са циљем да ликовним стваралашвом утиче на очување природе и здраве животне средине. Колонија без прекида дјелује до данас (радила и за вријеме рата) окупљајући сваке године више ликовних стваралаца са простора бивше Југославије па и других земаља. У њеном фундусу се налази више од 500 умјетничких дјела.

Народна библиотека Србац, која располаже са око 23 хиљаде књига, током протеклих година је допринијела подизању културне свијести код свих становника општине Србац. Једна од највећих вриједности библиотеке је њена завичајна збирка која броји 300 монографских публикација и око 800 осталих библиотечких јединица који се својим садржајем односе на Србац.

У оквиру Библиотеке основано је Дјечије одјељење које окупља велики број ученика основних школа са којима се ради на едукацији кроз низ креативних радионица, Одјељење пензионера у склопу којег се грађани старије животне доби друже читајући поезију и прозу и Поетска група „Дикционариј“ у оквиру које ученици средњих и основних школа вјежбају читање најљепших стихова домаће и свјетске књижевности и чувених прозних дјела.

У очувању духовности и националног идентитета српског народа посебно мјесто има Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Србац. „Просвјета“ окупља културне ствараоце и креаторе, а посебно добре резултате забиљежила је у области литерарног стваралаштва и публицистике. У оквиру „Просвјете“ издато је близу 30 књига и публикација завичајних аутора.

На подручју општине дјелује велики број фолклорних удружења, и то: КУД „Младост“ Црквене општине Стапари – Разбој Лијевче, Друштво за очување традиције „Ђурђевак“ из Кобаша, КУД “Бели анђео” из Српца, Фолклорно удружење грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша, КУД „Ђердан“ из Кукуља и Ансамбл народних игара „Лијевче“ из Разбоја.

Од 2005. године постоји и Културно-умјетничко друштво „Бисер“ у чијем су саставу Градски академски хор и музичка етно-група „Споменке“.