Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Информисање

Општина Србац као сервис грађања има обавезу да обавјештава и информише грађане о својим активностима.

Из тог разлога 2006. године је запослен службеник за односе са јавношћу чиме је успостављена функција портпарола који у данашње вријеме представља нужну потребу сваке локалне администрације.

Врло важан сегмент на пољу развоја комуникација у локалној заједници представља информисање јавности путем званичног WEB сајта општине Србац (www.srbac-rs.com).

. На овом сајту су доступне информације из свакодневног живота и рада грађана, јавних предузећа и установа, културних и спортских организација. Ту су и информације које могу помоћи грађанима да лакше остваре своја права, огласи, подаци о запошљавању, стипендирању, информације о раду органа локалне управе као и о свим битнијим организацијама и институцијама у општини Србац.

Почетком 2008. године у центру града је постављен информативни пано општине на коме грађани на двије огласне плоче могу свакодневно да се упознају са свим важнијим одлукама и закључцима Скупштине општине и начелника општине, прочитају јавне позиве и конкурсе, пронађу информације о свим битнијим свечаностима и манифестацијама те погледају фотографије са културних и спортских манифестација.

У циљу боље информисаности грађана о свим својим правима константно се се ради на изради нових брошура и промотивних летака, као и документарних филмова којим се презентују све активности везане за рад локалне управе. У том погледу, Служба за информисање је од 2007-2012. године урадила шест документарних филмова који представљају пресјек свих најзначајнијих догађаја који су се десили у последњих годину дана на подручју општине Србац, почев од инфраструктурних улагања па све до културних, туристичких и спортских манифестација.

На подручју србачке општине дјелује Радио Србац, који се финансира из буџета општине и емитује свој програм 24 часа дневно.

У Радио Српцу је запослено 8 лица, и то директор, главни и одговорни уредник, 3 новинара (један у радном односу и два по уговору), 2 техничара-тонска реализатора и један административно-финансијски радник.

Новинари Радио-Српца као дописници већих штампаних и електронских медија у РС и БиХ извјештавају најширу јавност о свим збивањима у општини Србац, због чега је од кључног значаја што је Регулаторна агенција за комуникације БиХ одобрила овом медију дугорочну дозволу за рад до 2021. године.

Од јула 2009. године програм Радио Српца се емитује преко интернета, и то на званичним интернет страницима Радио Српца и општине Србац, чиме је постао доступан слушаоцима широм свијета.

Обиљежавајући 30-годишњицу рада, Радио-Србац је штампао пригодну монографију, у којој су на 150 страница и уз мноштво фотографија, забиљежени развојни пут и најзначајнији догадјаји из рада ове информативне установе.

Поводом 30-годишњице Радио-Српца, истраживач прошлости свог завичаја Данило Кошутић сакупио је низ занимљивих података о начину информисања у овом крају. Није било тако давно када су људи помоћу тзв. клепала сазивани да би им се саопштиле новости (најчешће, обавезе које пред њих ставља власт), а још краћи временски размак је од времена када су грађани Српца пратили радио-вијести посредством уличног разгласа. Године 1939. на подручју које данас захвата општина Србац, радио-пријемнике имало је укупно 25 домаћинстава. Посједници ове ријетке направе били су имућнији људи, попови и учитељи.

Први телевизор стигао је у Србац 1957. године. Набавила га је општина и инсталирала у простору тадашњег хотела ”Слога”, а програм је био доступан свим грађанима па и школској дјеци. Четрдесет година касније, године 1997. Србац је имао и своју локалну телевизију ГЛС, која је емитовала програм за потребе општина Градишка, Лакташи и Србац до 2003. године када је престала са радом.

У Српцу су повремено издавана и локална информативна гласила. Седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека Скупштина општине је издавала свој Делегатски билтен. За вријеме грађанског рата излазио је мјесечник ”Мотајички борац”, лист Србачке лаке пјешадијске бригаде. Своје публикације штампале су неке основне школе и србачка Гимназија.

У марту 2008.године покренут је Билтен општине Србац, који је од октобра 2009. године промијенио назив у Србачке новине. Овај штампани медиј има задатак да грађане информише о свим важнијим привредним, друштвеним, културним и спортским дешавањима у граду. Србачке новине излазе тромјесечно, штампају се у 1000 примјерака и бесплатно се дистрибуирају грађанима. Приступ Србачким новинама је олакшан путем интернет странице општине, на којој се овај лист налази у електронској форми.

У области информисања тренутно се одвија сарадња у виду дописничке мреже са дневним листовима Глас Српске, Вечерње новости и Дневни Аваз као и Радио телевизијом Републике Српске и кабловском телевизијом Инфо плус Градишка који објављују информације о свим дешавањима у раду општинске администрације и локалне заједнице, као и јавне позиве, конкурсе, огласе и обавјештења локалне управе.