Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

ЖИВОТ У СРПЦУ

Организације, удружења

Ради подршке раду малих и средњих предузећа и јавног сектора општине те унапређења економске сарадње у оквиру сјеверозападне економске регије БиХ, у Српцу од 2003. године дјелује Агенција за развој малих и средњих предузећа АПИС. Основни циљ ове организације је стварање моћног тима домаћих стручњака који примјеном стручних знања и најбоље праксе те пружањем консалтинг услуга, упућује клијенте на сарадњу са партнерима, у окружењу и ван граница БиХ. АПИС такође дјелује и као спона између корисника услуга и финансијских институција (банака, микро кредитора и донатора), као и заинтересованих улагача. У кратком времену ова организација се афирмисала као неопходан сервис у провођењу привредних активности у општини и регији.

Општинска организација Црвеног крста, у складу са начелима ове међународне хуманитарне организације, проводи хуманитарну активност на подручју општине. Посебно значајну улогу имала је у вријеме грађанског рата. Црвени крст општине Србац редовно учествује у акцијама добровољног давања крви те организује бројна едукативна предавања и семинаре на републичком нивоу.

О правима бораца отаџбинског рата (1992-1995) брине се Општинска борачка организација, Организација породица заробљених и погинулих бораца општине Србац и Удружење ратних војних инвалида, док Општинска организација СУБНОР-а брине о борцима и породицама бораца народноослободилачког рата (1941-45).

Године 2012. основано је и удружење Солидарност које има задатак да помаже најугроженијим борачким категоријама а 2007.године је отворено предузеће за запошљавање инвалида “Борац” које управља са четири јавна градска паркиралишта и запошљава шест ратних војних инвалида.

У општини је формирано и Удружење пензионера са више од 2000 чланова као и Општинска организација слијепих и слабовидих лица која броји 23 члана.

У Српцу дјелује и Ватрогасно друштво које има обавезу да проводи противпожарну заштиту, а 2005.године формирана је и Туристичка организација чији је задатак да генерише туристичку привреду у општини.

Захваљујући богатству фауне, у општини су од давнина развијени лов и спортски риболов. Ловци, који се брину о заштити дивљачи, организовани су у Ловачком друштву ”Срна”, а риболовци, чији је задатак порибљавање и заштита вода, у Спортском риболовном друштву ”Бистро”.

На подручју општине дјелују два планинарска друштва, “Видета” и “Мотајица” који окупљају више од 150 рекреативаца из цијеле локалне заједнице.

У јануару 2009.године је основано Удружење пчелара “Кошница” које окупља око 25 чланова са око 1500 пчелињих друштава.

У мјесној заједници Нова Вес дјелује Удружење “Чешка бесједа” које окупља око 30 грађана чешке народности чији су се преци прије неколико вијекова доселили у ове крајеве.

Ту је и завичајни клуб Српчана који је основан 2001.године у Бањалуци и броји око 350 чланова. Удружење је основано са циљем да се евоцирају успомене на родни крај и одржи сјећање на најљепши период њиховог живота у којем су провели дјетињство, период адолесценције, образовања и школовања а неки и читав радни вијек. Дружења Српчана у Бањалуци се организују сваког прољећа и јесени а покренут је и Билтен Завичајног клуба Српчана који се штампа у 250 примјерака.

На подручју општине од 1999. године дјелује и Невладина организација “Миленијум” као локална, омладинска, нестраначка, непрофитна и независна волонтерска организација. НВО “Миленијум” кроз властите програме и пројекте, као и програме других организација и институција помаже реформу у области образовања, запошљавања, заштите здравља, квалитета живота и унапређења животне средине, те тиме утиче на смањење сиромаштва, борбу против корупције, развој цивилног друштва и одрживи развој уопште.Ова организација броји 30 чланова, од чега 7 активиста волонтера. У оквиру организације дјелује и Аматерско позориште младих Трупа Миленијум а већ шест година са младим глумцима амтерима ради глумица Народног позоришта РС, Слађана Зрнић.

Својеврстан допринос духовном и културном животу општине даје Светосавска омладинска заједница Србац која представља добровољно, ванполитичко удружење младих православних хришћана. Циљ ове омладинске организације је да савременим методама приближи православну Цркву свим младим људима кроз едукативне пројекте, сакупљање и ширење информација о православној вјери, организације радионица, кампова, семинара и поклоничких путовања, вјерске, културне и спортске манифестације, милосрдни рад и остале самофинансирајуће активности и пројекте. Све активности се спроводе кроз самосталан рад и сарадњу са другим омладинским организацијама у земљи и иностранству, владиним и пословним сектором и свим људима добре воље.

Уз помоћ Невладине организације “Здраво да сте” из Бањалуке 2010.године је отворен Центар за младе који организује креативне радионице за око 300 дјеце. Ова организација активно сарађује кроз разне пројекте са Удружењем родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор”, Дјечијим одјељењем Народне библиотеке и другим установама које се баве питањима младих. У оквиру овог Центра дјелује Локални волонтерски сервис који тренутно окупља око 100 волонтера спремних да учествују у добровољним и хуманитарним акцијама, како би допринијели развоју наше локалне заједнице.

НВО “Здраво да сте” и Центар за младе су у мају 2013.године почели реализацију пројекта под називом “Шанса за све” у оквиру којег је отворен Омладински дом у Кобашу. Овдје ће се одржавати креативне, едукативне и спортске радионице за сву дјецу из Кобаша и околних села а пројекат је подржан од стране Развојног програма Уједнињених нација (УНДП) и Општине Србац.