Празник дјечије радости у Српцу: Малишани вртића обиљежили Врбицу
19. априла, 2019.
Доминација Ираца на трци “Београд – Бањалука”, завршена друга етапа
19. априла, 2019.

Звуцима виолине и клавира очарали србачку публику

Виолинисткиња Наталија Тодоровић одржала је синоћ у холу Дома културе у Српцу концерт класичне музике уз клавирску сарадњу пијанисте Владе Данића чиме је започела серију концерата у овој години током које ће наступити у градовима широм Републике Српске и Федерације БиХ.

На репертоару су се нашла чувена дјела Моцарта, Паганинија, Владе Милошевића и других умјетника а представила је и три ауторске композиције из њене соло збирке „Просневање“.

„Волим да свирам у мањим мјестима попут Српца како бих људима приближила ову врсту умјетности, и мој репертоар се нимало не разликује од наступа у већим градовима. У малим срединама углавном не постоје музичке школе и дјеца немају могућност да стекну музичко образовање. Наступајући у Kотор Варошу и Челинцу са представницима њихових општина разговарала сам на тему оснивања музичких школа, а слично је било и у градовима у окружењу гдје су и моје колеге након својих наступа утицале да се крене са едукацијом младих талената“, рекла је Наталија.

Недавно је и у Српцу основана школа виолине, клавира и гитаре у Српцу коју похађа неколико талентованих ђака са којима раде професори из Музичке школе „Владо Милошевић“ у Бањалуци гдје бањалучка умјетница ради као професор виолине већ 11 година. Један број полазника школе представио се на синоћњем концерту, а међу њима су били млади таленти на виолини и клавиру из Српца, Марко Пејаковић и Милица Миљевић, као и Српчанин Лука Видовић који је недавно освојио прва мјеста на такмичењима виолине у Бањалуци и Бијељини.

„До сада сам одржала наступе у 14 градова широм БиХ и сваки пут сам се трудила да представим неко талентовано дијете. У нашој музичкој школи придајемо велику пажњу раду са младима и до сада су наши полазници освојили бројне награде на међународним такмичењима. Не остану сви у музици до краја, јер бављење овом врстом умјетношћу захтјева велику посвећеност. Али врло је важно да се дјеца образују јер у крајњем случају недостаје нам музички образована публика“, каже Наталија.

До сада је одржала двије радионице са талентима из цијелог региона, а у децембру прошле године ову музичку едукацију похађало је чак 27 полазника. Ове године ће одржати трећу радионицу под називом „Радост свирања“ 6. и 7. јула у Јеврејском културном центру у Бањалуци.

„Дјеца воле рад у групама тако да очекујем да и ове године имамо довољан број полазника. До сада су нам долазили таленти из Бањалуке, Приједора, Дервенте и околних градова а у наредном периоду планирамо да ову врсту едукације проширимо и на друге регије“, рекла је она.

Према њеним ријечима, уколико би се из буџета ресорних министарстава издвојила већа средства за ову врсту умјетности, могли би се организовати значајнији пројекти који би још више привукли пажњу публике.

„Постоји идеја да доведемо оркестре и наступамо по градовима у већим групама. На томе се већ ради и надам се да ће такве и сличне иницијативе бити реализоване. Свиђа ми се што многи културни центри практикују рад љетних позорница којих би такође требало бити више јер нуде опуштенији приступ публици. Имаћу ускоро два таква концерта у наредна два мјесеца, и то у Арт дворишту Банског двора у Бањалуци и на тврђави у Зеници“, каже Наталија.

Она је као солиста наступала широм БиХ, затим у Србији, Словенији, Аустрији и Црној Гори а као један од представника гудачког одсјека Бањалучке академије три пута је учествовала на Међународном семинару у Црној Гори – “Montenegro music festival” у Бару.

Била је стипендиста фондације за најбоље студенте „Милан Јелић” и стипендиста Аустријске Барокне Академије у Гмундену.

Током свог школовања учествовала је на многобројним такмичењима и фестивалима и освојила велики број награда, признања и повеља.

Синоћњи концерт у Српцу организован је у сарадњи са Центром за културу и спорт Србац.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

 

Comments are closed.