Честитка начелника поводом почетка школе, поклони за 160 првачића
31. августа, 2020.
Општински штаб продужио све мјере до 14. септембра
31. августа, 2020.

Због пандемије само петоро Српчана на маршу „Стазом егзодуса“

Марш „Стазом егзодуса“ који се сваке године организује од Тумара до Стога у част бораца страдалих на озренско-возућком ратишту, ове године ће поново бити одржан 10. септембра и окупиће максимално 50 учесника због мјера превенције ширења вируса корона.

Међу њима ће се наћи и петоро Српчана, колико је одобрено од стране организатора марша, Завичајног удружења Завидовићана. На састанку Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова у Српцу одлучено је да то буду два команданта батаљона у Србачкој лакој бригади Зоран Ђукић и Драган Алексић и троје дјеце чији су очеви погинули на овом ратишту, а то су Дијана Милашиновић Јовичић, Драгутин Станојевић и Бранко Аривук.

Прошле године марш је окупио више од 700 учесника а међу њима је било преко стотину Српчана.

Од стране организатора марша одобрено је такође да завршној церемонији на Стогу присуствује општинска делегација од максимално пет чланова која ће положити цвијеће на спомен обиљежје у част страдалих.

„Десети септембар је један од најтужнијих датума у нашој општини због страдања већег броја бораца Србачке лаке бригаде на озренско-возућком ратишту. Дан раније, 9. септембра, биће реализоване активности на подручју наше општине посјетама и полагањем цвијећа на спомен костурницу на градском гробљу у Српцу, затим слиједи посјета спомен соби и централном спомен обиљежју у центру града“, рекао је начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић, који је предсједник Одбора.

Према његовим ријечима, припадници такозване Армије БиХ и злогласне јединице „Ел муџахид“ у долини Криваје направили су праву пустош.

„Спаљено је 30 српских села и протјерано 2500 породица са око 8000 чланова. Убијено је 459 српских бораца и цивила, за 130 се још увијек трага као што се трага за идентификацијом 10 србачких бораца чији се посмртни остаци налазе у спомен костурници у Српцу“, каже Митрић.

На сједници је усвојена информација о проведеним активностима из календара за обиљежавање значајних датума и јубилеја за протеклих осам мјесеци. Оцијењено је да су сви планирани парастоси и други видови обиљежавања значајних догађаја реализовани, али у измјењеним оклолностима, у складу са епидемиолошком ситуацијом и мјерама Општинског штаба за ванредне ситуације.

Comments are closed.