Обавјештење за бираче који су позитивни на корону или се налазе у изолацији
6. новембра, 2020.
Извршена санација мјесног дома у Пријебљезима
6. новембра, 2020.

Завршена расподјела 92 пластеника у оквиру ИФАД пројекта

На подручју србачке општине ових дана је завршена расподјела 92 пластеника у оквиру ИФАД пројекта “Развој конкурентности у руралном подручју – РЦДП” кога су реализовали Општина Србац и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Пројекте површине 100 квадратних метара поставила је фирма Нермарис д.о.о. из Грачанице.

Вриједност пројекта износила је око 250.000 KМ, од чега је преко ИФАД-а суфинансирана набавка пластеника у износу од 50%, док су корисници и Општина Србац такође издвојили 50% средстава.

“Право учешћа имале су социјално и материјално угрожене особе, млади до 35 година старости и жене свих старосних доби који посједују пољопривредно земљиште погодно за постављање пластеника и намјеравају се бавити пластеничком производњом, без обзира да ли имају регистровано пољопривредно газдинство”, рекао је Бојан Балабан, стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката која дјелује при ресорном министарству.

Он је додао да је ово један у низу пројеката који се реализује преко ИФАД-а на подручју општине Србац.

“До сада је преко ИФАД-а извршена набавка механизације за Удружење пчелара, малинара и боровница, суфинансирање набавке репроматеријала за произвођаче корнишона и соје, те читав низ инфраструктурних пројеката”, истакао је Балабан.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће бити настављено стимулисање пластеничке производње у Српцу кроз пројекат додјеле нових 25 пластеника са пратећом опремом и садним материјалом у сарадњи са Инвестиционо-развојном банком РС.

“Расписан је јавни позив који је отворен до 16. новембра а право учешћа имају сви пунољетни становници са пребивалиштем на подручју општине Србац који се намјеравају бавити пластеничком производњом. Потребно је испунити одређене услове који се могу прочитати у тексту јавног позива објављеног на званичној интернет страници општине”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да је вриједност пројекта 76 хиљада KМ од чега ће бесповратна средства износити 53.196 KМ а остатак ће обезбиједити корисници пројекта.

„Прошле године смо уз помоћ организације МАИД обезбиједили још 20 пластеника што свједочи о нашим напорима да значајније унаприједимо повртарску производњу“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.