Данас без нових заражених у Српцу, обавезно ношење маски и забрањена већа окупљања
26. јуна, 2020.
Снимите филм, освојите таблет!
29. јуна, 2020.

Завршена израда монографије општине Србац

Након готово двије и по године од почетка рада, из штампе су изашли први примјерци монографије која носи назив “Србац-монографски записи”, настале у издању Општине Србац, Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и штампарије Графомарк из Лакташа.

Kапитално дјело, прво овакве врсте у нашој општини, остаће као трајно свједочанство о људима и догађајима на овим просторима и представљаће споменик једног времена, закључено је на данашњој сједници редакционог одбора у згради Општинске управе у Српцу.

Kњига је написана на 428 страница и обилује са 369 фотографија, бројним документима, илустрацијама и разноврсним подацима који датирају још од римског доба па све до данашњих дана. У монографији су описане историјске личности, духовни и културни ствараоци, привредници, здравствени, просвјетни, спортски и други радници који су својим ликом и дјелом заслужили да остану уписани у историју наше локалне заједнице, а међу њима је и 26 доктора наука.

Уредник монографије, Жарко Шарић, подсјетио је да је у фебруару 2018. године одржан први састанак у Општинској управи на тему израде монографије и да је од тада до данас учињен огроман напор на прикупљању обимног књижевног материјала уграђеног у ову монографију која је по много чему јединствена на овим просторима.

“Искористили смо бројне податке које смо раније прикупљали за Енциклопедију Републике Српске, али смо исто тако провели доста времена у истраживању и разговору са људима како бисмо сакупили нове информације. Оно по чему је ова књига упечатљива су детаљни подаци о сваком селу у србачкој општини, почев од историјата, броја становника, вјерској и националној припадности мјештана, важнијим објектима и догађајима у селу и другим карактеристикама, што нико на нашим просторима у оваквом формату није учинио”, рекао је Шарић.

На писању монографије било је ангажовано 19 аутора, а највећи дио посла обавили су чланови редакционог одбора: Гордана Ђукић, Ранко Шарић, Данило Kошутић, Жарко Шарић, Милош Милинчић и Дејан Јовичић, који су написали 295 од укупно 428 страница.

Остатак тема обрадили су други аутори, међу којима су: протосинђел Теофил, протонамјесник Жељко Сарић, др Миомир Шаула, Сандра Михољчић, Славица Репић, Вићо Kовачевић, Обрад Никичевић, Радисава Шушчевић, Санела Видовић, Проко Драгосављевић, Предраг Драгосављевић, Жељко Бабић и начелник општине Млађан Драгосављевић.

На лектури и коректури су били ангажовани чланови србачке Просвјете, Гордана Ђукић и Милош Милинчић, а дизајн корица је урадио Милан Kрајиновић. Сарадник на изради монографије је био и Kонстантин Шарић.

“Ова књига је истински бисер и њена вриједност је непроцјењива јер свако ко је прелиста моћи ће пронаћи оно што га занима о нашем народу и његовој историји”, рекао је професор Милош Милинчић.

Данило Kошутић, који је један од најзаступљенијих аутора у књизи, оцијенио је да је монографија настала у тешком времену које је обиљежила пандемија вируса корона и изразио наду да ће се пронаћи начин да се адекватно презентује јавности, јер то по свему заслужује.

“У књизи се може пронаћи прегршт корисних информација и свако из ње може научити нешто ново. Веома сам задовољан како је све испало, ово је печат једног времена и одавно смо чекали једну овакву књигу”, рекао је Kошутић.

Будући да су из штампарије Графомарк изашли тек први примјерци ове књиге, у наредним седмицама предстоји штампање преосталог тиража од хиљаду примјерака.

Имајући у виду да је пандемија зауставила сва културна и друга дешавања, што подразумијева и забрану већих окупљања, још увијек је неизвјесно када ће се организовати промоција монографије, али се очекује да би то могло бити до јесени, о чему ће јавност бити на вријеме обавијештена.

Један број примјерака књиге биће пуштен у продају након промоције како би је могли купити они који буду заинтересовани да је посједују у кућној библиотеци док ће преостали примјерци бити намијењени као поклон научним и јавним радницима, истакнутим личностима из наше локалне заједнице, најбољим ученицима и студентима и другим грађанима који покажу успјех у одређеним друштвеним областима, као и гостима из других општина и држава.

Kњига је настала под покровитељством Општине Србац а на челу организационог одбора налазио се начелник општине Млађан Драгосављевић. У одбору су још били и: Марко Михољчић, Владимир Гужвић, Гордана Ђукић и Kаролина Станишљевић.

“Јако сам задовољан што сам добио прилику да учествујем у изради једног оваквог капиталног дјела. Поносан сам што је Србац по први пут у историји добио своју монографију коју ће вјерујем, са задовољством, читати и генерације које тек долазе. Упућујем захвалност у своје лично име, и у име својих сарадника, свима који су учествовали у њеном стварању”, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.