Kућа за демобилисаног борца Драгу Мирјанића из Нове Веси стављена под кров
19. августа, 2021.
Позив донаторима за учешће у хуманитарној акцији “Буди ми пријатељ”
20. августа, 2021.

Завршен први Ерасмус плус пројекат уз учешће 20 младих из Српца и Белгије

Након десетодневног дружења и бројних едукација, у тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи завршен је први Ерасмус плус пројекат у нашој општини у којем је учешће узело око 20 младих из Белгије и Српца.

Омладинску размјену, која је трајала од 5. до 16. августа у оквиру програма “БелЕкоБо”, реализовала је организација “Ајиле асбл” из Белгије уз партнерску подршку домаћина, Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“.

Учесници су усвојили нова знања из области екологије и заштите животне средине, будући да је главни фокус пројекта истраживање еколошких навика у Белгији и БиХ и њихово поређење.

“Снимљено је неколико интервјуа са грађанима општине Србац, а млади из Белгије ће по повратку у своју државу поновити интервјуе са њиховим суграђанима, што ће крајем године резултирати објављивањем активистичког еколошког филма истовремено у БиХ и Белгији”, рекла је извршни директор Цезара, Тања Шњегота.

Након 10 дана проведених у БиХ, млади из Белгије су дошли до закључка да између ове двије државе постоје многе сличности, те да се одређене еколошке навике одржавају на сличан начин, а једна од највећих разлика је разлика у рециклажи, која је у Белгији много заступљенија него у БиХ. Осим нових знања, млади су стекли нова искуства и пријатељства, што је један од најзначајнијих ефеката свих пројеката који су усмјерени ка младима.

Осим радног дијела, за учеснике је организован и туристички обилазак Српца и манастира Осовица, што је за младе из Белгије било јединствено искуство, будући да су по први пут посјетили манастир и упознали се са православном вјером. Такође, посјетили су Бањалуку и Национални парк Kозара.

Дружење је завршено у понедјељак 16. августа а партнерске организације су договориле писање новог пројекта у оквиру којег би млади из Српца посјетили Белгију.

“Јако смо срећни и поносни што смо успјели реализовати омладинску размјену на Бардачи, коју смо веома дуго припремали, будући да је првобитни план био да се одржи у августу прошле године, што није било могуће због пандемије корона вируса. Ове године смо ипак успјели, што је било доста тешко с обзиром на цјелокупну ситуацију. Ипак, размјена је прошла без проблема, а млади из Српца су били одлични домаћини и стекли су непроцјењиво искуство и нове пријатеље и сви једва чекамо да узвратимо посјету и одемо заједно у Белгију”, рекла је Шњегота.

Она је додала да су Ерасмус правила таква да организације из БиХ углавном не могу писати самостално пројекте, али је могуће бити партнер, у чему виде шансу за будућим искуствима и дружењима.

“Због тога нам је јако битно свако ново партнерство, како би млади из Српца добили шансу за социјализацијом, учењем, стицањем нових искустава и путовањима.”, истакла је Шњегота.

 

 

Comments are closed.