Почела изградња водоводне мреже у Жупском Разбоју
14. јуна, 2019.
Домино фест у Српцу почиње вечерас представом „Kут и ја“
15. јуна, 2019.

Завршен пилот пројекат ресорног министарства у Српцу: Адаптирана школска кухиња за практичну наставу

Ученици Угоститељске школе ЦСШ „Петар Kочић“ од данас ће имати квалитетније услове за одвијање практичне наставе након што је адаптирана школска кухиња захваљујући пилот пројекту чији је носилац било Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске а реализатор Волонтерски сервис РС.

Пројекат који је почео у априлу окончан је данас завршном презентацијом којој су присуствовали ресорног министарства, Волонтерског сервиса РС, школе и удружења „Ц.Е.З.А.Р.“ из Српца које је одабрано за реализатора овог пројекта у Српцу.

Пилот пројекат је осмишљен на начин да помогне средњошколцима да се активно укључе у друштвени живот наше општине развијајући бројне идеје, а најбоља од њих је финансијски подржана од стране министарства.

Промоцији је присуствовао виши стручни сарадник министарства за сарадњу са омладинским организацијама, Саша Угрен, који је рекао да је ова идеја покренута почетком ове године с циљем да се афирмише волонтерски рад средњошколаца а општина Србац одабрана је као прва општина у Републици Српској у којој се реализује овај пројекат.

„Веома сам задовољан оним што су средњошколци волонтери у Српцу урадили током протекла три мјесеца, што значи да би са овом праксом требало наставити и у средњим школама осталих локалних заједница. Почетком децембра ове године у оквиру Дана волонтера наше министарство ће наградити најбоље волонтере у Републици Српској са по двије просјечне плате а плату више добиће најбољи организатор волонтеризма“, рекао је Угрен.

Србачки средњошколци радили су на изради својих идеја на двије радионице које су одржане у априлу и мају ове године и на тај начин се упознавали са могућностима стицања нових знања и вјештина и квалитетнијег провођења слободног времена. Циљ је био да се што већи број ученика информише о могућностима и користима које могу имати од волонтерских активности и активног учешћа у друштву.

Едукацију су проводиле Тања Шњегота и Сузана Шарић из удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.”.

„Волонтерски сервис РС сарађује са 14 волонтерских сервиса у Републици Српској и србачким Локалним волонтерским сервисом који ради при Удружењу грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ и који је захваљујући ранијем искуству одабран за првог реализатора овог пројекта у Републици Српској“, рекла је извршни директор Волонтерског сервиса РС, Свјетлана Поповић.

План је да се по узору на Србац, оваква обука одржи и у осталим средњим школама у Републици Српској гдје ће ученици који буду укључени у пројекат такође учествовати у серији од двије двочасовне радионице.

Адаптирана школска кухиња, поред љепшег изгледа, биће по много чему функционалнија јер ће бити олакшан наставни рад са будућим куварима и конобарима.

„Пословодство наше установе у старту је дало подршку идеји да се ученици Угоститељске школе волонтерски едукују за будући позив. Ову идеју подржало је и неколико донаторских фирми из Српца“, рекао је директор Миленко Живанић.

За све госте који су присуствовали завршетку пројекта, ученици и њихови професори припремили су воћну торту и освјежавајуће напитке.

 

 

Comments are closed.