Борци Другог пјешадијског батаљона евоцирали успомене на ратни пут
5. јула, 2021.
Смотра “Љевчанска бошча“ у Разбоју одушевила посјетиоце
5. јула, 2021.

Завршен 38. сазив бардачке колоније, представљено преко 50 умјетничких дјела

Свечаном изложбом, на којој је представљено преко 50 умјетничких дјела, синоћ је у Дому културе у Српцу затворен 38. сазив ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” на којем је у протеклих седам дана стварало 14 академских сликара из Словеније, Србије, Црне Горе, Федерације БиХ и Републике Српске.

Директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић изразио је задовољство што су епидемиолошки услови дозволили да у Бардачу дођу врхунски умјетници који су својим уљима на платну, акварелима и акрилицима обогатили фундус колоније који броји више од 650 слика.

Секретар колоније Стеван Умљеновић рекао је да је међу умјетницима било оних који су дошли по први пут, али и сликара попут Здравка Мирчете из Kнина који је учествовао у бардачкој колонији ратне 1992. године и помогао да се одржавање сазива не прекине и опстане до данашњих дана.

“Главни покровитељи колоније су Министарство просвјете и културе и Општина Србац а свих ових година велику подршку су нам давали бројни спонзори из Српца који су пружали новчану помоћ а заузврат добијали неке од радова са колоније који имају вишеструко већу вриједност”, рекао је Умљеновић.

Он је подсјетио да је одржана и мала школа сликања у којој је учествовало 12 ликовних талената из Српца за које је организована школа јахања и веслања.

Умјетнички руководилац колоније Александар Саша Грандић рекао је да је сваки од умјетника кроз поетику ликовног исказа донио занимљиве садржаје на својим радовима који ће оку посматрача представити љепоте Бардаче и природе уопште.

“У повељи која је написана 1984. године, када је одржан први сазив, стоји да је ово интерпланетарна колонија и на овај начин поручујемо свим живим бићима ван наше планете да постојимо и да овдје опстаје умјетност и поред свих недаћа које су нас задесиле, попут исушивања језера и протјеривања птица. Бардачка колонија је доказ да постоје душа, љубав и енергија који ће вјечно да бране истину, правду и љепоту живота”, рекао је Грандић.

Међу умјетницима је била и дипломирани сликар Бисенија Терешченко из Београда, која је свјетски позната по својим мозаицима. Један од њених радова је 2014. године тадашњи предсједник Србије Томислав Николић поклонио предсједнику Русије Владимиру Путину приликом званичне посјете Србији, а чувену сликарку ангажовао је и Емир Kустурица приликом изградње Андрићграда како би урадила антологијски мозаик са ликом Гаврила Принципа и осам младобосанаца на зиду зграде биоскопа „Dolly Bell“.

“Моји утисци са Бардаче су надмашили очекивања. За нас сликаре, поготово када долазимо из бетонске џунгле попут Београда, много значи када дођемо на једно овакво мјесто и доживимо хор жаба и птица, видимо покошено жито и природу која је и даље јако лијепа. Зато и не чуди што смо доживјели велику инспирацију коју смо показали на својим сликама”, рекла је Бисенија.

Умјетница Јелена Вушуровић са Цетиња која трећи пут учествује на бардачкој колонији насликала је чак седам умјетничких радова.

“Управо та бројка свједочи да се добије посебна енергија када год дођем у Бардачу у коју сам се заљубила још први пут, а на то је утицао и различити умјетнички склоп сликара и њихова енергија, као и цјелокупна организација колоније”, рекла је Јелена.

Овогодишњи сазив затворио је начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је 38. по реду колонија била веома садржајна и што је најважније, квалитетом својих дјела оставила Српцу богато културно насљеђе.

“Упућујем велику захвалност сликарима који су се одазвали и Центру за културу и спорт који је био добар организатор. Осјећам да су умјетници веома задовољни учешћем и боравком у Бардачи, што се одразило и на њихова дјела која су заиста импресивна”, рекао је начелник Драгосављевић.

У склопу колоније за сликаре је организован и обилазак манастира Осовица.

Радове са овогодишњег сазива на пригодним изложбама ће моћи видјети и љубитељи ликовне умјетности из сусједних општина и градова а у септембру ће у Дому културе у Српцу бити отворена стална поставка када је планирана и организација округлог стола на тему очувања и заштите животне околине.

Учесници 38. сазива бардачке колоније:

1. Весна Антонић, академски сликар – Београд,
2. Биљана Новковић, академски сликар – Београд,
3. Марија Kнежевић, академски сликар – Београд,
4. Бисенија Терешченко, академски сликар – Београд,
5. Паша Гицић, академски сликар – Нови Пазар,
6. Јелена Вушуровић, академски сликар – Цетиње,
7. Милан Тодић, академски сликар – Љубљана,
8. Здравко Мирчета, академски сликар – Штокхолм;
9. Хасан Бекановић, академски сликар – Велика Кладуша
10. Др Марин Милутиновић, академски сликар – Б. Лука (професор на НУБЛ),
11. Милана Стијак, академски графичар – Бањалука,
12. Младен Стајчић, академски сликар – Градишка,
13. Борис Еремић, академски сликар – Приједор,
14. Здравко Kруљ, академски сликар – Бањалука.

 

 

Comments are closed.