Још седам случајева вируса корона у Српцу, укупно 48 позитивних
11. августа, 2021.
Дружење Новог асфалта у суботу 21. августа у Ножичком
12. августа, 2021.

Засједао Општински штаб: Поштовање мјера и вакцинација кључни у борби против вируса корона

Нагло повећање броја заражених вирусом корона у Српцу у посљедњих десетак дана био је разлог сазивања данашње сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације којом је предсједавао начелник општине и командант Штаба, Млађан Драгосављевић.

На сједници је закључено да је након мирнијег периода у јулу, када готово читав мјесец није било нових случајева, епидемиолошка ситуација нагло погоршана од почетка августа, о чему свједочи податак да је, закључно са данашњим даном, активно заражено 48 лица а 119 се налази у кућној изолацији.

Директор Дома здравља, Мирко Стојић, рекао је да се у њиховој установи сваки дан тестира у просјеку око 40 људи од чега између пет и десет буде позитивно, што је за нашу локалну заједницу велик и забрињавајући број.

„Људи се најчешће тестирају због респираторних тегоба, али и одласка на љетовања јер им је за то потребан негативан тест, и тада утврде да су позитивни. Очигледно је да смо ушли у нови талас, који је захватио и сусједне општине и градове по броју заражених и сигурно је да ће овакво стање потрајати барем неколико седмица“, рекао је Стојић.

На сједници је закључено да је до тога довела повећана фреквенција људи, односно долазак наших суграђана из иностранства на годишње одморе и већи број друштвених дешавања, прослава и других окупљања, што је у комбинацији са недовољним поштовањем епидемиолошких мјера, резултирало наглим растом броја заражених.

„Kако бисмо зауставили овакав тренд потребно је поштовати постојеће мјере републичког и општинског штаба, а нарочито спријечити веће груписање људи на малом и затвореном простору. Вакцинација је у овом тренутку једини начин борбе против овог вируса, али људи се слабо одазивају, иако смо увели вакцинисање без претходног заказивања. Свега пет до 10 људи дневно дође на вакцинацију и оваквим трендом нећемо достићи колективни имунитет. Kод њих је вјероватно присутан страх и неодлучност коју вакцину да одаберу, па их позивам да се вакцинишу јер је свака вакцина добра“, рекао је Стојић.

Он подсјећа да су преминула 44 лица из Српца која су боловала од вируса корона, или имала низ придружених обољења, и додаје да још није забиљежен овако велики број умрлих од неке заразне болести, што доводи до закључка да овај вирус треба схватити максимално озбиљно.

Замјеник командира Полицијске станице Србац, Синиша Радојчић, рекао је да је већи број полицијских службеника вакцинисан и ревакцинисан и додао да се тренутно два њихова радника налазе у кућној изолацији због контакта са позитивним особама. Он је додао да ће у наредном периоду наставити поступање у складу са препорукама кризних штабова и по потреби појачати контроле.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић предочио је члановима Штаба тренутно стање и додао да највећи број људи који су тренутно позитивни, или били у контакту са зараженима, излази из изолације почетком идуће седмице, али да забрињава свакодневни раст и појава нових случајева, што позива на максималан опрез.

Начелник општине и командант Штаба, Млађан Драгосављевић, рекао је да радује податак да највећи број заражених има блаже симптоме и изразио наду да се њихово здравствено стање неће погоршати.

„Оволики број лица позитивних на вирус корона нас је забринуо и спремни смо да пооштримо мјере и контроле уколико се за то укаже потреба, а у том погледу пратићемо и препоруке републичког штаба. Сматрам да је неопходно у већем обиму примјењивати постојеће мјере и одазивати се на вакцинисање јер тиме не штитите само себе већ и друге“, рекао је начелник Драгосављевић.

 

Comments are closed.