Од 22. јула креће систематска дератизација у Српцу
21. јула, 2021.
Резултати и табеле градског турнира у малом фудбалу
22. јула, 2021.

Вртић добио боровнице у склопу кампање Пољопривредног кластера “ГЛС”

Представници Пољопривредног кластера “ГЛС” и Општине Србац данас су посјетили Дјечији вртић “Наша радост” у Српцу и подијелили боровнице за око 70 малишана ове установе у склопу промотивне кампање “Бирај боровницу – домаћу и свјежу”.

Менаџер кластера, Бојан Ћикић, рекао је да је ово једна од бројних активности које реализују у склопу кампање са циљем поспјешивања здравих навика код цјелокупног становништва, а нарочито дјеце.

“Овом посјетом жељели смо указати на значај домаће производње и повећање свијести о томе колико је боровница важна за здравље становништва, нарочито у најранијим фазама живота”, рекао је Ћикић.

У србачком вртићу, кроз програм предшколског образовања, редовно се проводе едукације о значају здраве исхране и потреби свакодневног конзумирања воћа и поврћа као богатог извора витамина.

“Данас смо имали прилику да дјецу упознамо са боровницом и укажемо им колико је важна у људској прехрани. На овај начин стварамо здраве животне навике које утичу на њихов правилан раст и развој”, рекла је васпитачица Далиборка Стојић Грабовац која је са васпитаницима, у знак захвалности, гостима поклонила један од креативних радова дјеце.

Боровнице за малишане донирали су србачки произвођачи који су окупљени око Пољопривредног кластера “ГЛС”, а једно од њих је предузеће “Наша боровница” које има два засада боровнице у Старом Мартинцу. Власник предузећа, Бојан Видовић, каже да ће ове године имати рекордан принос од преко пет тона.

“Имали смо доста проблема попут суше, али ћемо и поред тога остварити највећу производњу до сада која би могла достићи око 5.5 тона. Радили смо анализу узорака на квалитет плода, здравствену исправност и остатке пестицида и показало се да је наша боровница потпуно сигурна и здрава за исхрану и задовољава све прописане стандарде”, рекао је Видовић.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је Општинска управа у овогодишњи програм подстицаја за пољопривредњу производњу, који је усвојен на недавној сједници Скупштине општине Србац, уврстила и подстицаје за произвођаче боровница.

“Пружамо подршку актуелној промотивној кампањи а након тога слиједи активност којом ћемо помоћи новим произвођачима боровнице да се почну бавити овим послом и постојећим произвођачима који буду намјеравали да прошире своје засаде”, рекао је Михољчић.

У овој години, Пољопривредни кластер „ГЛС“ ангажован је на развоју плантажне боровнице кроз Пројекат развоја руралне конкурентости (РЦДП), који се финансира из ИФАД фонда, а којег проводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

У циљу повећања приноса и квалитета боровнице, у сарадњи са предузећем „Наша боровница“ из Српца, кластер ради на уједначавању и подизању нивоа технолошког узгоја боровнице. Па тако, произвођачи, осим што користе исту прихрану и заштиту, по први пут имају и савјетодавне услуге од стране стручног тима, који редовно обилази и надзире производњу боровнице код удружених произвођача.

Тренутно, групу чине 10 произвођача из Српца, Градишке, Челинца, Новог Града и Петрова, а с обзиром на интересовање за узгој ове културе, треба очекивати много већи број и ширење на читаву Републику Српску.

 

Comments are closed.