Србачки средњошколци бриљирали на републичким такмичењима
15. маја, 2019.
„Ц.Е.З.А.Р.“ обиљежио Међународни дан породице: Посјетили вртић и поклонили играчке
15. маја, 2019.

Врбас у опадању а Сава све више пријети, поплављено 7 кућа а угрожено преко 50 домаћинстава

Стање на поплављеном подручју у селима Лијевча поља у србачкој општини за сада је под контролом и нема повећања броја заплављених домаћинстава која су на удару Врбаса али је зато Сава све више пријети и уколико се настави њен раст до краја дана могле би бити проглашене редовне мјере одбране од поплава.

Тренутно је на подручју србачке општине заплављено око 50 кућа у небрањеном подручју у Старом Мартинцу, Пријебљезима, Лилићу, Kукуљама, Разбоју Љевчанском, Гламочанима, Бајинцима и Гају а вода је ушла у седам кућа, од чега у три у Лилићу, двије у Kукуљама и по једна у Разбоју и Старом Мартинцу.

Под водом је и више стотина хектара ораница на овом подручју.

Водостај Врбаса на најближем мјерном мјесту у Делибашином селу код Бањалуке налази се у опадању и јутрос у 8 часова износио је 419 центиметара, што је за 49 центиметара више од коте проглашења ванредних мјера одбране од поплава али је више од метар и по мање у односу на јучерашњи дан.

Врбас за сада не навире али зато Сава расте и јутрос у 9 часова износила је 814 центиметара на мјерном мјесту код Српца док се редовне мјере проглашавају на 860 а ванредне на 940 центиметара. У овом тренутку заплављен је велики број пољопривредних површина од Села Србац до Kорова као и један број викенд насеља али домаћинства за сада нису угрожена.

На терену су дежурне екипе цивилне заштите Србац које су мјештанима у потенцијално најугроженијем селу Kобашу уручили вреће и пијесак за изградњу зечијих насипа а тренутно се обилазе све локације на овом подручју како би се у случају опасности мјештанима у што краћем року изашло у сусрет.

Начелник општине Млађан Драгосављевић и данас обилази поплављена подручја са својим сарадницима а на снази су и даље цјелодневна дежурства у општинској управи. Такође је 24 часа на располагању и телефон 051 740 001 путем којег угрожени мјештани могу пријавити опасност и затражити помоћ.

 

Comments are closed.