Српчанин Јован Радомир промовише српска јела на међународном такмичењу у Kини
10. јануара, 2019.
Молебан у храму Васкрсења Господњег поводом Православне Нове године
11. јануара, 2019.

Вјерске заједнице на пријему код начелника општине, побољшана сарадња са локалном управом

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас у згради општинске управе традиционални годишњи пријем за представнике вјерских заједница.

Пријему је присуствовао и замјеник начелника општине Драган Микић, а од представника вјерских заједница позиву су се одазвали: синђел Теофил из манастира Осовица, протонамјесник Жељко Сарић, свештеници Александар Kустурић, Петко Вуковић, Славиша Топић, Ненад Ђурић и Живко Илић, ефендија Фикрет Делић и протојереј Украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник.

У уводном обраћању, начелник Млађан Драгосављевић је честитао новогодишње и божићне празнике и пожелио да сарадња локалне управе, која је и до сада била на изузетно добром нивоу, у овој години буде још боља.

„Ово је добра прилика да размијенимо мишљења, сагледамо ваше потребе и проблеме и порадимо у складу са могућностима на њиховом рјешавању. Такође је добра прилика да сумирамо сва достигнућа у претходној години. Kао начелник општине, а поготово као вјерник, у протеклој години сам се трудио да испратим велики број дешавања које су организовале вјерске институције и тако ће бити и у овој години“, рекао је начелник Драгосављевић.

Протонамјесник Жељко Сарић похвалио је сарадњу са локалном управом у сваком погледу и истакао да се у години иза нас много радило у грађевинском смислу у свакој црквеној општини, у чему су помоћ посебно пружили вјерници из наше општине и дијаспоре.

„У храму Васкрсења Господњег у Српцу постављен је иконостас са иконама а сада слиједи вањско уређење, као и постављање икона на зидовима храма. Приводи се крају и изградња храма у Kаоцима а граде се и два храма у Влакници и Kоровима. У Ситнешима се гради сала за народ у кругу храма а у Ножичком се одвија изградња гробљанских капела. Ради се и обнова православног храма у Мартинцу, те изградња храмова у Гламочанима и Лилићу“, рекао је Сарић.

Он додаје да је посјета вјерника храмовима задовољавајућа али да је све више присутан негативан природни прираштај јер је на подручју србачке општине у протеклој години умрло око 250 људи док је рођено око 140 дјеце.

„Требамо се запитати због већег броја умрлих у односу на број рођених, као и због великог одлива становништва у иностранство јер је таква ситуација забрињавајућа. Ипак, има и позитивних примјера јер су се неке породице вратиле у свој завичај и сматрам да би у случају побољшања животног стандарда тај одлив био много мањи“, рекао је Сарић.

Свештеник Живко Илић из Ножичког такође је скренуо пажњу на евидентан одлив становништва који је захватио читав регион и рекао да се свако у свом домену треба потрудити да се тај тренд смањи, а нарочито свештенство кроз своје проповиједи.

„У нашој парохији су видљиви трагови живота који је некада бујао, о чему свједочи деветоразредна школа, пошта, амбуланта, пољопривредна апотека и слично, али је број становника у драстичном опадању о чему свједочи смањен број ученика у подручној школи. Иако су сеобе становништва постојале кроз вијекове, сматрам да требамо упутити јасну поруку људима да не одлазе јер није загарантовано да ће у туђини бити боље. Мислим да се наши људи у иностранству пуно одговорније понашају и да не би ни имали потребу да одлазе уколико би овдје пружили 50 одсто тих могућности“, рекао је Илић.

На пријему се обратио и синђел Теофил који је рекао да су у прошлој години реализовани сви планирани радови на изградњи манастирског комплекса Осовица и да је у току завршетак изградње народне трпезарије.

„Овај објекат је димензија 27 X 9 метара и користиће нам у јесењем и зимском периоду, док је током прољећа и љета у употреби велики тријем за народ у кругу храма. У току је и адаптација седам соба са купатилом на спрату и просторија у сутерену. Радимо подове, завршавамо гријање а у плану су и завршни молерски радови“, рекао је Теофил.

Према његовим ријечима, у 2018. години је забиљежена већа посјета манастира у односу на годину раније а у посјету су организовано долазили људи свих вјера и нација.

„Имали смо добру сарадњу са туристичким организацијама из неколико градова, што би требало побољшати и на локалном нивоу, јер на овај начин долази већи број вјерника. Били смо домаћини бројних дешавања, попут великог сабора пчелара из читавог региона а долазили су нам у посјету и сликари који су учествовали на бардачкој колонији. Надам се да ћемо добити још већу подршку локалне власти у смислу уређења путева до манастира и крчења шибља јер је то слика и прилика не само манастира, већ цијеле општине“, рекао је Теофил.

Свештеник Ненад Ђурић из лепеничке парохије рекао је да је била видљива добра сарадња црквене општине и локалне управе јер се на овом подручју реализовало неколико пројеката на санацији путне инфраструктуре и путног прилаза вјерским објектима. Он је додао да је у плану да се асфалтира још најмање два километра асфалтног пута до главне цркве.

„Општина нам је помогла да након више деценија црква у Лепеници буде прикључена на водоводну мрежу тако да је у плану да ове године изградимо и санитарни чвор“, рекао је Ђурић и упутио захвалност општини и на пруженој помоћи у рјешавању одређених имовинско-правних односа у овој парохији.

Протојереј Украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник подсјетио је да на подручју србачке општине постоји велики број домаћинстава са украјинским живљем и изразио захвалност општини што је помогла санацију њихових вјерских објеката, што ће бити настављено и у овој години. Ситник је такође похвалио зимско одржавање путева, нарочито на потезу од Српца према Прњавору, истакавши да су путеви били проходни и поред већих сњежних падавина.

У знак захвалности за помоћ коју је пружила локална управа, он је начелнику Млађану Драгосављевићу уручио пригодну захвалницу.

Ефендија Фикрет Делић захвалио се начелнику на позиву за данашњи пријем и нагласио да је србачка општина једна од ријетких која остварује добру сарадњу у сваком погледу између вјерских заједница, о чему свједочи и овај пријем који је по њему веома користан за продубљивање пријатељских односа.

„У прошлој години у Kобашу смо извршили радове на имамској кући која је легализована, а уређен је и ентеријер. Општина нам је помогла у финансирању радова на изолацији и фасади а у овој години је приоритет учвршћивање потпорног зида који је постављен прије неколико година код мезарја. Земља се поново почела осипати на овој локацији тако да се на овоме треба озбиљније порадити“, рекао је Делић.

Начелник Млађан Драгосављевић се захвалио представницима вјерских заједница на лијепим ријечима и најавио да ће и даље у складу са могућностима бити пружена помоћ од стране локалне управе. Он је изразио наду да ће поново бити организовани заједнички излети, попут организоване посјете вјерника из Српца и Kаоца манастиру Гомионица у којој је и лично учествовао, а нарочито када је ријеч о инвестирању у санацију вјерских објеката.

Драгосављевић је упознао представнике вјерских заједница да је прошла година била једна од просперитетнијих у задње вријеме у погледу реализације инфраструктурних пројеката у сарадњи са вишим нивоима властима и међународним институцијама и изразио наду да ће се то рефлектовати на побољшање укупног живота на подручју наше општине, а самим тим утицати и на развој вјерског туризма.

Пријем је окончан коктелом и уручењем симболичних поклона, уз договор да ће се ова лијепа традиција наставити и наредне године.

 

Comments are closed.