Издато упутство о начину рада кафића, фризерских салона и других субјеката
6. маја, 2020.
Дом здравља Србац упутио обавјештење за пацијенте
6. маја, 2020.

Високошколске установе би требале завршити школску годину онлајн

Институт за јавно здравство Републике Српске објавио је на свом интернет сајту прецизна упутства и препоруке о постепеном ублажавању мјера у вези са вирусом корона и предстојећем раду појединих привредних и других субјеката, према којима би високошколске установе и факултети требали да заврше школску годину у онлајн формату.

“За све методске јединице које обухватају визуелни ефекат, потребно је урадити видео линкове и учинити их доступним свим студентима”, наводи се у препорукама.

Из Института је препоручено да се ове активности планирају за посљедње двије недјеље јуна или у првој недјељи јула, и то уколико епидемиолошка ситуација буде дозвољавала.

“И то уз поштовање мјера дезинфекције руку на улазу у учионице, социјалне дистанце уз размјештај у клупама у сваки други ред и на свако треће мјесто, отварања прозора, одржавања личне и респираторне хигијенe, ношења маски од стране студената и професора, као и пооштреног спровођења хигијене и дезинфекције простора након кориштења”, наводи се у препорукама.

Из Института додају да треба планирати испитне рокове према Уредби о допуни Закона о високом образовању и са законски одређеним бројем рокова.

“Уколико постоји могућност, испити се могу организовати и на друге начине – видео састанак, скајп, вебинар… Такође, потребно је донијети упутства на нивоу универзитета и факултета о организацији и извођењу испита на друге начине. Када се организују испити са контактом, укључујући и пријемне испите, неопходно је спроводити дезинфекцију руку на улазу у просторе, мјере физичке дистанце од два метра, а уз смјештај студената у сваки други ред и у сваку трећу клупу и употребу маски за студенте и наставнике, те личне и респираторне хигијене”, наводи се у препорукама.

Такође, на високошколским установама потребна је обавезна дезинфекција свих простора и површина.

Comments are closed.