Здравко Ђукић побједник шаховског првенства пензионера
27. јуна, 2019.
Обиљежена крсна слава Војске Републике Српске у манастиру Осовица
28. јуна, 2019.

Видовдански фестивал Бошча одушевио Српчане

Видовдански сабор фолклора “Бошча” окупио је синоћ у Српцу више стотина љубитеља народне игре и обичаја који су дошли у Дом културе како би поздравили фолклораше из четири земље.

Овај међународни фестивал кога је организовао Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја Љевчанског окупио је чланове KУД „Јелица“ из Црне Баре (Богатић-Србија), Ужогродског колеџа културе и умјетности „Ужгород“ из Украјине, KУД „Зеленгора“ из Гацког и Школе за народни танци „Севдице“ из Софије, а специјални гости са три тачке су били малишани Дјечијег вртића „Наша радост“.

Kонцерт је трајао скоро два часа и обиловао је играма из различитих поднебља и раскошњим ношњама, а представљени су и неки музички инструменти који се ријетко могу видјети на овим просторима.

У томе су предњачили гости из Украјине који су имали неколико музичких тачака кроз своја два ансамбла и који су магичним звуцима са њихових традиционалних инструмената опчинили све присутне.

Велике аплаузе добили су и фолклораши из Софије чије друштво постоји од 2007. године и окупља око 350 чланова, међу којима има чак и дјеце од три године старости.

Учесници синоћњег концерта из Украјине и Бугарске стигли су у Србац посредством Удружења за очување традиције из Приједора који у овом граду организује вишедневни фестивал „Kозарско коло“ и који је захваљујући доброј сарадњи са АНИ “Лијевче” и предсједником Јорданом Kуваљом, омогућио да и Српчани погледају дио њиховог репертоара.

Српчанима се представио и KУД “Зеленгора” из Гацког који је основан 1995. године и броји око 300 чланова распоређених у пет група. Синоћ је наступио и KУД „Јелица“ из Црне Баре (Богатић-Србија) који постоји тек четири године али је за кратко вријеме постао веома препознатљив у Мачви. У овом србијанском друштву дјелује 80 полазника распоређених у почетничку, прву и ветеранску поставу.

Учешће у Видовданском фестивалу је узело свих 70 полазника АНИ “Лијевче”, и то најмлађа група и први ансамбл који је представио нову кореографију под називом “Гњиланско поморавље”.

На крају, сви фолклораши добили су заслужен аплауз а понајвише чланови ансамбла из Разбоја Љевчанског са којима већ годинама успјешно ради кореограф Стана Наградић.

Чланови ансамбла уручили су поклон свом предсједнику Јордану Kуваљи у знак захвалности за подршку у организацији концерта.

Обраћајући се присутнима, Kуваља је рекао да је Србац имао велику част да присуствује једном оваквом концерту и упозна културу и обичаје других европских народа.

Организацију концерта подржала је Општина Србац а гост синоћње манифестације био је и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је наша општина веома посвећена народним обичајима јер активно дјелује чак шест фолклорних друштава.

“Ансамбл Лијевче успјешно ради и окупља велики број младих који су истински чувари традиције и трудићемо се да увијек подржавамо њихове активности”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је прије почетка концерта у згради Општинске управе организовао пријем за све учеснике фестивала на којем им је уручио пригодне поклоне.

 

 

Comments are closed.