Почео васкршњи мини сајам, отворена продајна изложба вртића
22. априла, 2019.
Рукометаши Српца срушили лидера Друге лиге
22. априла, 2019.

Видета походила туристичку атракцију код Kотор Вароша

Десетак чланова Планинарског друштва „Видета“ из Српца учествовало је протеклог викенда у планинарској акцији „Водопади Скакавац–Врљајак“ коју је организовало Планинарско удружење “Абонос” из Бањалуке у сарадњи са Планинарским друштвом „Механизам“ из Kотор Вароша.

Учесници акције из планинарских друштава из цијелог региона окупили су се у мјесту Ободник одакле су кренули у обилазак водопада на двије локације а у поподневним часовима су стигли до врха Врљајак изнад планинарског дома “Грабовачка ријека” на висини од 1102 метра надморске висине.

Планинари су имали прилику да са видиковца уживају у прекрасном погледу на долину ријеке Дубоке и околне врхове Јежице и Голог брда гдје је усјечен кањон мале планинске ријеке Дубоке, која на неколико мјеста прави спектакуларне водопаде, али највећи и најпознатији је свакако Скакавац који се налази на граници општина Kотор Варош и Kнежево.

Спектакл који пружа водена сила падајући са око 20 метара висине ријетко се виђа на овим просторима, а како би многим туристима, планинарима и путницима намјерницима омогућили да га виде, еколози и планинари уредили су прилаз водопаду.

Kрај самог водопада направлјена је надстрешница са клупама и столом а ово мјесто је идеално за роштиљање и пјесму, која се додуше може тешко чути од пјесме коју пјева водопад.

Посебан доживљај на Скакавцу је зими, када се читав водопад заледи. У унутрашњости се чује хук воде, а вир у који пада вода буде сав залеђен. Велике леденице тада пружају величанствен призор.

Стаза којом су ходали планинари била је средње тешка а њена дужина је износила око 15 километара.

По доласку у планинарски дом за учеснике акције организовано је дружење уз планинарску чорбу, освјежење и додјелу захвалница.

 

Comments are closed.