Државно првенство БиХ у модерним плесовима 9. октобра у Српцу
14. августа, 2021.
Представници Пољског војног контигента и Општине Србац положили цвијеће на Партизанском гробљу
15. августа, 2021.

Велики интерес за књигом „Од Африке до Сибира“ на промоцији у Српцу

Три деценије дуга ловачка каријера, препуна занимљивих прича и анегдота са више континената, била је прави мамац за љубитеље природе и лова из Српца, Бањалуке, Прњавора, Приједора, Брода и других општина који су дошли синоћ на промоцију књиге „Од Африке до Сибира“ аутора Владимира Мијаиловића.

Промоција је одржана у сали Скупштине општине Србац а организатори су били Народна библиотека и Ловачко удружење “Срна” Србац.

Аутор књиге је наш земљак поријеклом из Ножичког који сада живи у Београду, али који никада није заборавио своје коријене, породице Шаула и Њежић одакле је потекла његова мајка, и које је обилазио сваке године, осим прошле, у чему га је спријечила пандемија вируса корона.

Љубав према лову наслиједио је од оца са којим је обилазио ловишта још од најмлађих дана, а његов дјед је био један од зачетника лова у Српцу и оснивача Ловачког удружења „Срна“, на чији приједлог је ово удружење и добило име.

Предсједник ЛУ „Срна“, Горан Савановић, рекао је да је права част што је прва промоција ове књиге за територију Републике Српске одржана баш у Српцу јер је Мијаиловићев првенац већ постао бестселер у Србији, гдје је продано на стотине примјерака.

„Ова књига даје једну нову димензију лову, у чему се и ми залажемо у нашем удружењу у Српцу, јер показује да се не своди све само на узимање пушке у руке и одлазак у ловиште, већ и на узгој и заштиту дивљачи. Интерес за књигу показао је и Ловачки савез Републике Српске који планира откупити један број примјерака и подијелити га удружењима по општинама и градовима“, рекао је Савановић.

Аутор књиге је на 250 страна описао занимљиве приче и доживљаје од Јужне Африке, Сибира, Урала, Волге, Шведске, Андалузије, Сампање, Нормандије, Пиринеја, Мађарске, Јулијских алпа, Триглава, Долине Kупе, Подравине, Славоније, Републике Српске, Македоније – Шар Планине, Румунија, Банат и падине Kарпата, па све до Београда, Обреновца, Уба, Бачке, Баната и Западне и Источне Србије.

„Имао сам срећу да још у младим данима ловим у најбољим ловиштима и дружим се са тадашњом југословенском и свјетском елитом, чија имена су нешто значила у свијету лова, захваљујући чему сам стасао као ловац и као човјек. С временом сам се почео бавити ловним туризмом, али и постао активан туриста и доживио многе авантуре које су почеле у Словенији 2006. године па све до остварења ловачких снова у егзотичним пределима Јужне Африке и Сибира“, рекао је аутор Владимир Мијаиловић, који је завршио Пољопривредни факултет а магистрирао на Агроекономији.

У књизи је навео да би дао три Африке за један Сибир који га је опчинио у сваком погледу и из кога носи најљепше утиске откако се бави ловом.

„Призори на десетине и стотине сибирских срндаћа и лосева остављају без даха и тек овдје до изражаја долазе ловачке вјештине и способности. Посебан печат свему даје блискост нашег и руског народа, сличан језик, култура и историја са страдањима и уздизањима. С друге стране, јаке утиске носим и из Јужне Африке гдје је црна мамба практично домаћа животиња и гдје опасност од уједа отровних змија вреба на сваком кораку, нарочито ноћу кад се ловци враћају кући и не примијете змију која је легла на камен или рупу, па ако налетите на њу може се завршити фатално“, рекао је Мијаиловић.

Прве критике књиге су јако позитивне о чему свједочи велика заинтересованост у Србији и Републици Српској, што се могло видјети и на синоћњој промоцији у Српцу гдје су многи чекали у реду да дођу до свог примјерка и добију посвету аутора. Сви они који то синоћ нису успјели учинити, могу у наредним данима за куповину књиге контактирати ловца Далибора Шаулу из Српца.

„Оно што је важно, књига се не ослања на крилатицу „дођох, видјех, улових“ већ је препуна анегдота, описа, крајолика и необичних појава, а има и едукативан карактер. Из ње читаоци могу сазнати све о мојим коријенима, Обреновцу по оцу и Ножичком по мајци, засеоку Брезовача у кога често долазим, планини Мотајица и Српцу који се лијепо развија и израста у прави градић. Генерално сматрам да у Србији и Српској мањка стручне литературе о лову, немамо довољно квалитетних текстова и надам се да ће ова књига томе допринијети и да ће је читати и будуће генерације“, сматра Мијаиловић.

Додаје да је написао и књигу о риболову као својеврсни водич а у плану је да у наредних годину дана објави и књигу о лову на срнећу дивљач, о чему је синоћ бројним ловцима одржао и краћу едукацију.

Директор Народне библиотеке Србац, Бранко Савановић, рекао је да се књига „Од Африке до Сибира“ чита у једном даху и додао да посебну важност има њен едукативан карактер.

„Многи људи не праве разлику између лова и ловства, односно поситовјећују лов са прадавним временима када су се људи бавили ловом из нужде, а данас обухвата и узгој, заштиту и кориштење дивљачи. Ловство је уско повезано са пољопривредом, шумарством и другим дјелатностима и ова књига даје велики допринос томе да људи схвате која је заправо суштина бављења ловом“, рекао је Савановић.

 

Comments are closed.