Савјети за воћаре због најављеног мраза
30. марта, 2020.
Фонд солидарности за посебне намјене за санирање посљедица вируса корона
30. марта, 2020.

Већина грађана Српца поштује прописане мјере, један број људи излази из изолације

На подручју србачке општине током протеклог викенда није било нових случајева обољелих од вируса корона, а уколико не буде симптома инфекције, до 1. априла би 202 лица требала да изађу из кућне изолације, саопштено је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације општине Србац.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Ненад Билановић рекао је да се већином ради о нашим суграђанима који су стигли из иностранства и којима је из превентивних разлога издато рјешење о кућној изолацији.

“Уколико не буде нових обољелих, након 1. априла би требало остати око шездесетак лица које ће свакодневно пратити наша инспекција уз асистенцију комуналне полиције и припадника Полицијске станице, како не би напуштали своје домове до истека рјешења. Извршили смо до сада 953 контроле поштовања прописаних мјера и само у два случаја није поштована кућна изолација”, рекао је Билановић.

Члан штаба Боривоје Врсајковић рекао је да су наведена лица била смјештена у карантин у Бардачи и да су јуче напустили овај објекат јер им је истекао период до када су морали да буду у изолацији.

“Адаптирали смо тренинг центар Природно-математичког факултета у Бардачи за смјештај оваквих лица и омогућили све потребне услове за боравак, уз загријане просторије, простор за личну хигијену и оброке који се достављају три пута дневно”, рекао је Врсајковић.

Сједници штаба присуствовала је и докторица Тамара Никичевић из хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Србац која је рекла да ће лицима којима буду смјештена у карантин бити омогућен свакодневни медицински надзор уз мјерење тјелесне температуре два пута у току дана.

“Оно што радује је да није било нових заражених у контакту са јединим лицем из наше општине које је било позитивно на вирус корона. Сви који су били у контакту с њим пуштени су из кућне изолације а наведено лице је задржано у Студентском дому у Бањалуци гдје ће се задржати још који дан како би се обавило тестирање, и уколико не покаже симптоме биће пуштен кући. У изолацији се такође још увијек налазе чланови његове породице”, рекла је Никичевић.

Директор Дома здравља Мирко Стојић рекао је да ће се лица која воде поријекло из србачке општине, а живе и раде у иностранству, након што пређу границу спроводити до карантина у Бардачи гдје ће проводити одређено вријеме у изолацији, што је у складу са наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације.

“За сада смо учинили много како бисмо спријечили повећање броја обољелих у нашој општини. Не смијемо се опуштати јер смо ушли у најкритичнији период када епидемија у Републици Српској долази до врхунца. Четврта седмица у коју смо ушли, као и пета, кључне су у овој борби у којој морамо истрајати”, рекао је Стојић.

Kомандир Полицијске станице Србац Небојша Новаковић рекао је да се у карантину који се налази код граничног прелаза у Градишци тренутно налази око 150 лица, од којих је шесторо кршило изречене мјере.

“Протеклог викенда у нашој општини смо контролисали поштовање забране кретања лица са 65 и више година живота и морали смо казнити једно лице које је поштовало ову наредбу. Такође је санкционисано и неколико лица која нису поштовала полицијски час. Грађани углавном поштују прописане мјере, нарочито радници у привредним субјектима који се након завршетка посла у ноћним смјенама враћају својим кућама”, рекао је Новаковић.

Он је додао да су биле уредне све потврде кретања које су издали њихови послодавци и додао да је и Полицијска станица Србац издала 31 овакво рјешење.

“Највећи број потврда, око 25, добили су пензионери којима је из одређених разлога одобрено кретање а остали су добили потврде за кретање током полицијског часа. Потврде су важиле до 30. марта али у складу са данашњим одлукама Републичког штаба који ће продужити све мјере и након 30. марта, наставићемо са издавањем потврда за исти период”, рекао је Новаковић.

Сједници је присуствовао и протонамјесник Жељко Сарић који је рекао да свештеници и даље обављају вјерске службе у православним храмовима широм општине, али да се вјерници придржавају наредби и да у малом броју присуствују литургијама и при томе поштују прописано растојање од једног метра.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Радован Латинчић рекао је да је током викенда извршена дезинфекција улица, јавних објеката и површина у граду, што је била друга акција оваквог типа од почетка пандемије вируса корона.

Kомандант штаба и начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће се ова акција наставити наредних дана када ће бити извршена и дезинфекција заједничких просторија у стамбеним зградама, као и унутрашње просторије јавних предузећа и установа и просторије Општинске управе.

“Протеклих дана је реализован и читав низ хуманитарних акција. Општинска управа је обезбиједила 100 пакета хране и средстава за хигијену које су добила старија и социјално угрожена домаћинства у складу са списком Центра за социјални рад и уз помоћ предсједника Савјета мјесних заједница. Донацију у виду 25 пакета су подијелили и чланови Ловачког удружења “Срна” за своје чланове који се налазе у ризичним категоријама”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је додао да ће сличне акције наредних дана наставити Центар за социјални рад и Црвени крст подјелом нових пакета помоћи.

“Отворени су и даље телефони путем којих се грађани, а нарочито пензионери, за вријеме ванредног стања могу обратити за помоћ у виду доставе намирница, средстава за хигијену и лијекова, а ти бројеви ће бити отворени и даље и поред тога што ће већ од сутра, након данашње одлуке Републичког штаба, бити омогућено пензионерима да два пута седмично у одређеном временском року могу отићи подићи пензију или купити потребне намирнице”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он додаје да ће након данашње сједнице Републичког штаба бити прилагођена нова Наредба о радном времену коју ће донијети Општинска управа Србац и која ће бити продужена и наредних 14 дана.

Директорица Центра за социјални рад, Слађана Поткоњак, рекла је да је ресорно министарство обезбиједило 120 пакета помоћи за кориснике права на новчану помоћ који се воде у бази података ове установе и додала да ће подјела бити организована наредних дана. Она је истакла да су се грађани преко њихових телефонских сервиса обраћали за помоћ протеклих дана и са се углавном радило о набавци неопходних лијекова које су им достављали на кућну адресу, а та активност ће бити настављена и даље.

Закључак са данашње сједнице Штаба је да је ситуација на подручју наше општине под контролом али да је потребно максимално посветити опрез у данима који слиједе, па се нарочито апелује грађанима да наставе поштовати прописане мјере и да се не излажу беспотребним ризицима и што је могуће више остану у својим домовима, како не би довели у опасност своје ближње.

 

Comments are closed.