Слога поражена у Прњавору
28. априла, 2019.
Невријеме похарало србачку општину, пијавица рушила кровове и преврнула аутомобил
28. априла, 2019.

Васкршњи уранак у Српцу окупио бројне вјернике

Више стотина вјерника присуствовало је јутрос традиционалном васкршњем уранку у храму Васкрсења Господњег у центру Српца.

Васкршњу литургију служили су протонамјесник Жељко Сарић и свештеници Петко Вуковић и Александар Kустурић након чега је обављена света тајна причешћа и подјела васкршњих јаја.

Традиционално је прочитана и Посланица патријарха Иринеја у којој се каже да је Васкрсење Христово, као блага вијест и непобитна чињеница, постало постојани темељ и срце хришћанске вјере јер је Христос доласком на овај свијет претрпио и поднио страдања на крсту, побједоносно устао из гроба и својом смрћу неповратно обеснажио општеважећи закон умирања и смрти.

У Посланици се изражава забринутост што се данас у цијелом свијету основне хришћанске вриједности потискују у други план а човјечанству се намећу потпуно супротни системи вриједности. Kако се наводи, свијет је данас суочен са мноштвом искушења и невоља, тероризмом и ратовима, а ништа боља ситуација није ни на Kосову и Метохији за које патријарх Иринеј каже да су наша духовна колијевка и наш Јерусалим и апелује да се на ово подручје врате мир и слобода.

Протонамјесник Жељко Сарић у својој бесједи јеизразио наду да ће васкрснути добро и љубав у данашњем свијету и пожелио да се наш народ још више умножи и да сви заједно будемо сарадници Божији на том пољу.

Он је изразио задовољство што се радови на завршетку изградње православног храма Васкрсења Господњег приводе крају и најавио да би у скорије вријеме могло бити организовано освећење ове православне светиње.

“Завршени су радови на изради иконостаса а недавно смо уз помоћ наших вјерника из Аустралије набавили набавили нову светињу која симболизује Христов гроб а израђена је од дрвета, у вриједности од четири хиљаде евра. Израду је радио исти мајстор који нам је радио иконостас. Планирамо набавити још неке богослужбене предмете за унутрашњост храма, као и иконе које ће се налазити по зидовима, па позивам вјернике који желе да придаре неке од икона да нам се јаве”, рекао је протонамјесник Жељко Сарић.

Према његовим ријечима, у завршној фази биће извршено вањско уређење порте око храма након чега ће бити створени сви потребни услови да се изврши чин освећења и храм преда вјерницима на молитвену употребу.

Васкршња литургија одржана је јутрос и у храму Покрова Пресвете Богородице у Српцу у 9 часова а вечерње богослужење је на распореду у 18 часова.

Свете литургије поводом највећег хришћанског празника служене су јутрос и у другим храмовима широм србачке општине.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи SRBAC-RS.COM.

 

Comments are closed.