Обавјештење Општинске изборне комисије Србац везано за гласање путем мобилног тима
6. октобра, 2020.
Нови случај вируса корона у Српцу, заражен млађи мушкарац
8. октобра, 2020.

Утврђен коначан програм свечаности поводом Дана и крсне славе општине Србац

Организациони одбор за обиљежавање Дана општине Србац и крсне славе Покрова Пресвете Богородице утврдио је на данашњој сједници коначан распоред тродневних свечаности које ће бити организоване од 12. до 14. октобра.

На сједници којом је предсједавао начелник општине Млађан Драгосављевић закључено је да ће свечаности и ове године бити обиљежене на достојанствен начин, али уз поштовање мјера које су донесене у складу са епидемиолошком ситуацијом у Републици Српској.

С тим у вези, на свим догађајима ће бити присутан мањи број гостију и званица у односу на претходне године, али ће програм и пред тога бити богат и садржајан.

Обиљежавање почиње у понедјељак 12. октобра када ће у 11 часова на централном спомен обиљежју у Српцу бити одржано полагање цвијеће и парастос у знак сјећања на погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

У уторак 13. октобра, од 18 часова у Дому културе биће одржана изложба слика са овогодишњег сазива бардачке колоније на којој је 12 академских умјетника, због пандемије вируса корона, умјесто у Бардачи, стварало дјела у својим домовима.

Од 19 часова одржаће се свечана академија на којој ће бити уручена признања у виду повеља, захвалница и награда општине младима, уз пригодан културни програм у којем ће учествовати Ансамбл народних игара “Лијевче” из Разбоја и хор србачких свештеника.

У склопу академије ће бити представљена монографија под називом “Србац – монографски записи” о којој ће говорити уредник монографије Жарко Шарић, док ће промоција овог капиталног дјела бити највјероватније одржана почетком новембра.

Славске свечаности се настављају у сриједу 14. октобра када ће од 9 часова бити одржана свечана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице и свечана литија око храма, док ће од 12 часова бити извршен обред ломљења славског колача у храму Васкрсења Господњег.

Због превентивних мјера ове године неће бити одржана свечана литија до центра Српца и традиционални концерт фолклора, али ће зато бити одржан Сајам ручних радова и зимнице, у организацији Туристичке организације Србац и Удружења жена из Српца које ће на штандовима постављеним на градском тргу приредити продајну изложбу домаћих специјалитета и рукотворина.

Ове године ће због ограничења окупљања на јавним мјестима изостати традиционални србачки вашар, што је био случај и у сусједним општинама и градовима који су такође због епидемиолошке ситуације морали отказати догађаје овакве врсте.

 

Comments are closed.