Општина Србац подржала иницијативу за санацијом Дома пензионера
1. октобра, 2019.
Програм Дјечије недјеље у Српцу од 7. до 11. октобра
4. октобра, 2019.

Утврђен коначан програм прославе Дана и крсне славе општине Србац

Свечана академија поводом Дана и крсне славе општине Србац, која ће бити одржана у недјељу 13. октобра у Дому културе, обиловаће богатим програмом кога ће увеличати наступ хора “Вила” из Приједора са духовним и родољубивим композицијама и драмске изведбе познатог глумца Народног позоришта Републике Српске, Горана Јокића.

Ово је одлучено на данашњој сједници пододбора ове манифестације током које је утврђен коначан програм славских свечаности које ће бити одржане у Српцу од 12. до 14. октобра.

Свечана академија почиње у 19 часова а поред наступа истакнутих културних умјетника биће одржана додјела награда и захвалница општине Србац, као и највишег општинског признања, Повеље општине Србац која ће на академији бити уручена предсједнику Владе Републике Српске, Радовану Вишковићу.

Присутнима ће се као домаћини пригодним бесједама обратити начелник општине Млађан Драгосављевић и протонамјесник Жељко Сарић.

Прије почетка академије, у 18 часова ће бити отворена изложба слика из фундуса бардачке колоније на тему “800 година аутокефалности Српске православне цркве”. Планирано је да изложбу отвори предсједник Скупштине општине Мирко Стојић а о умјетнинама ће говорити историчар умјетности из Бањалуке, Александар Саша Грандић.

Утврђен је и коначан програм свечаности које ће бити одржане у понедјељак 14. октобра када ће у храму Покрова Пресвете Богородице у 9 часова бити одржана света литургија. Од 11 часова је предвиђена свечана литија која ће кренути од овог храма и кретаће се градским улицама све до новоизграђеног храма Васкрсења Господњег.

Долазак литије у храм Васкрсења Господњег се очекује око 11,30 часова након чега ће бити извршен обред ломљења славског колача.

Од 12 часова на платоу испред зграде општине биће одржан свечани програм у којем ће наступити: Дјечији вртић “Наша радост” Србац и културно-умјетничка друштва која дјелују на подручју наше општине.

На штандовима који ће бити постављени на тргу биће изложени специјалитети домаће кухиње које ће припремати културно-умјетничка друштва а биће постављени и штандови са храном и пићем које ће обезбиједити Општина Србац.

Очекује се да ће славским свечаностима присуствовати и представници општина Новогрођец из Пољске, Љубовија и Бачка Паланка из Србије и других локалних заједница у окружењу са којима општина Србац гаји пријатељске односе.

Носиоци свих активности ће бити Општина Србац и Православна црквена општина Србац.

У склопу обиљежавања Дана и крсне славе општине планиран је и парастос на централном спомен обиљежју у знак сјећања на погинуле борце у Одбрамбено-отаџбинском рату, а одржаће се у суботу 12. октобра са почетком у 11 часова.

Kрсна слава општине Србац се прославља 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице а Дан општине се раније прослављао 2. новембра, у знак сјећања на овај датум прије 86 година када је одлуком министра Kраљевине Југославије тадашњи Босански Свињар преименован у Србац.

Comments are closed.