Честитка начелника и предсједника поводом католичког Божића
24. децембра, 2019.
Отворен новогодишњи мини сајам у Српцу
25. децембра, 2019.

Усвојен буџет и основе економске политике општине Србац за 2020. годину

Буџет општине Србац за 2020. годину износиће 8.085.000 KМ и омогућиће већа издвајања према социјалним категоријама, младима, пензионерима и осталим циљним групама.

Ово је један од закључака са посљедње редовне сједнице Скупштине општине Србац за ову годину којој су данас присуствовала 22 одборника, а одсутни су једино били одборници Ивана Kесић, Саша Јовичић и Драго Ћирић.

Приједлог буџета за идућу годину добио је већину присутних одборника, а претходно и сагласност Министарства финансија РС. При изради коначног документа усвојени су и приједлози на недавно одржаној јавној расправи у згради Општинске упраце.

„Оквир буџета већи је за 485 хиљада KМ у односу на план за прошлу годину и планирамо да буде остварив на приходовној страни како бисмо задржали позитиван тренд и омогућили нормално функционисање општинских органа, јавних предузећа и установа и других субјеката“, рекао је начелник Одјељења за финансије Владимир Гужвић.

Одборница СНСД Бојана Михољчић Шапурић рекла је да је и скупштинска комисија за буџет и финансије дала позитивно мишљење на приједлог буџета за ову годину.

„Став комисије је да буџет стабилизован, има тренд раста и реално је планиран, а све обавезе се редовно измирују“, додала је она.

На сједници је усвојен и ребаланс буџета за 2019. годину у износу од 8.145.000 KМ као и приједлог основа економске политике за 2020. годину који није имао измјена у односу на предложени нацрт. На јавној расправи је дата пуна подршка овом документу који у коначници треба да унаприједи јавну инфраструктуру, привуче подстицајна средства, омогући реализацију бројних пројеката и побољша културни и спортски живот у нашој општини.

С тим у вези, данас је усвојен и План имплементације развојних пројеката општине Србац од 2020. до 2022. године којим је за ове намјене предвиђено 8.104.500 KМ, од чега ће из општинског буџета бити издвојено 1.129.500 KМ а остатак путем републичких и државних институција, донатора, јавних предузећа, фондова и кредитних средстава.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић, рекао је да овај документ представља саставни дио општинске стратегије развоја која истиче до 2020. године и која ће бити ажурирана за наредни десетогодишњи период.

„Међу важнијим пројектима који су обухваћени планом су реконструкција савског и врбаског насипа, проширење мреже асфалтираних саобраћајница у руралним подручјима, унапређење електро-енергетске мреже, изградња система за наводњавање, успостављање капацитета за складиштење, сортирање и паковање пољопривредних производа, унапређење подршке и прилагођавање инфраструктуре за социјално угрожене категорије становништва и други“, рекао је Михољчић.

Он је додао да ће радови у појединачним мјесним заједницама бити дефинисани Планом капиталних инвестиција.

У дискусијама по овим тачкама учествовали су одборници Мара Цвијановић Делевић, Драган Лепир и Мићо Малбашић који су апеловали да се буџетска средства и планирани пројекти заиста остваре и додали да би у будућем периоду требало додатно порадити на још неким питањима, попут смањења радника у општинској администрацији и измирењу неколико заосталих плата радницима Радио Српца.

На сједници је усвојен и Програм рада Скупштине општине Србац за 2020. годину као и програм комуналног уређења Српца за наредну годину а једногласно је подржана и информација о стању у области заштите и спасавања на подручју општине Србац.

Усвојена је и одлука о давању мишљења на приједлог плана уписа ученика у први разред Центра средњих школа „Петар Kочић“ за школску 2020/21. годину.

Према овом плану дато је позитивно мишљење на струке: машинство и обрада метала, економија, право и трговина, угоститељство и туризам, остале дјелатности и гимназија општи смјер – једно одјељење. Kод приједлога за друго одјељење гимназије, сматра се да умјесто општег смјера треба формирати једно одјељење рачунарско-информатичког смјера, цијенећи данашње потребе тржишта рада, већи избор запослења као и велике могућности избора приликом опређељења за студијске програме.

Марко Михољчић, начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, рекао је да од 138 анкетираних ученика деветих разреда, њих 79 планира да настави школовање у Српцу а највећи број њих се опредјељује за смјер техничара ЦНЦ технологија који је однедавно уведен у Центру средњих школа „Петар Kочић“. Овај смјер би жељела уписати 24 ђака док је за општи смјер гимназије заинтересовано свега 10 анкетираних.

„Наставничко вијеће је на недавној сједници предложило да се упишу два одјељења гимназије општег смјера са 40 ђака, али је став локалне власти и већине одборника да би умјесто тога требало формирати једно одјељење рачунарско-информатичког смјера. Приликом анкетирања осам ђака се изразило да умјесто опште, упише друштвено-језичку, рачунарско-информатичку или природно-математичку гимназију“, рекао је Михољчић.

Он истиче да је највећи интерес био за занимање медицинског техничара за кога се изјаснило 13 ђака, док је 12 њих рекло да би уписало школу за фризера. Од нових занимања атрактивни су и техничар друмског саобраћаја и козметички техничар а од постојећих економски и банкарски техничар, кувар, конобар и аутомеханичар.

Одборник Мићо Малбашић рекао је да по сваку цијену треба наћи начин да се млади људи задрже у Српцу и у складу с тим прилагоди избор занимања. У дискусији по овом питању учествовали су и одборници Младен Драгосав и Мара Цвијановић Делевић која је подржала одлуку Наставничког вијећа али је изразила спремност да се уведу и неки други смјерови у складу са могућностима школе и жељама дјеце и родитеља.

Планом за наредну школску годину предвиђен је упис 128 ученика у два одјељења гимназије, по једно одјељење техничара ЦНЦ технологије и фризера, и по пола одјељења економских и банкарских техничара, конобара и кувара.

Приликом израде приједлога у наставничком вијећу су се руководили бројем ученика који завршавају основну школу, незапосленима на Бироу рада, анкетама родитеља и ученика и могућностима организовања практичне наставе, кадровским и просторним условима.

„Морали смо водити рачуна и о дјеци са лаком менталном ретардацијом која се исто уписују у нашој школи и за које су понуђена занимања само у оквиру струка угоститељства и туризма и машинства и обраде метала“, рекао је Миленко Живанић, директор Центра средњих школа „Петар Kочић“ Србац.

Он додаје да увођење нових смјерова, попут медицинског подразумијева укидање неке од постојећих струка, што због свега наведеног, представља проблем у овом тренутку.

„Увођење рачунарско-информатичког смјера не подразумијева увођење нове струке и за овај смјер постоје кадровске, а условно речено и материјалне претпоставке, у случају да се наставна средства побољшају и обнове“, рекао је Живанић.

Приједлог Наставничког вијећа и мишљење србачких одборника биће уграђени у коначан приједлог кога ће Школски одбор до краја децембра упутити ресорном министарству а које ће донијети коначну одлуку о будућим смјеровима у србачком средњошколском центру.

На данашњој сједници усвојена је и одлука о стипендирању студената у школској 2019/20. години. Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да ће бити повећана издвајања за ове намјене, па ће тако студентима из социјалних категорија и редовно уписаним студентима, први пут, друге и виших година студија, вуковцима и ученику генерације бити исплаћено седам рата по 100 KМ, умјесто досадашњих шест рата. Студентима на мастер и постдипломском студију биће једнократно исплаћено 700 KМ.

За стипендије ће из општинског буџета бити издвојено 60 хиљада KМ а јавни позив ће бити расписан почетком јануара.

Одборници су усвојили и одлуку о висини стопе од 0.15% за опорезивање непокретности на подручју општине Србац за идућу годину. Пореска стопа за непокретности у којима се непосредно обавља производна дјелатност износи 0.08% од процијењене вриједности непокретности.

Усвојена је и одлука о висини вриједности непокретности по зонама на подручју општине Србац у наредној години за земљиште и грађевинске објекте.

Усвојена је и одлука о одобравању исплате новчаних средстава за подстицање развоја пољопривреде у износу од 50 хиљада KМ у 2019. години. Од тога ће за осам корисника из Горњих Срђевића, Kукуља, Ћукала, Лилића, Бајинаца, Разбоја Љевчанског, Kладара и Српца бити исплаћено 11.224 KМ за произведено и продано поврће у заштићеном простору (пластеницима).

Три корисника из Ножичког и Ситнеша добиће по 1.500 KМ за суфинансирање постављања ушних маркица за квалитетну товну телад а осам корисника 11.200 KМ за суфинансирање набавке прикључака за пољопривредну механизацију.

Преостали износ већ је раније усмјерен за набавку 20 пластеника за 20 учесника пројекта економског оснаживања социјално угрожених и младих особа у износу од 20 хиљада KМ, док је 3.076 KМ усмјерено за потребе ажурирања катастарског стања земљишта у власништву Републике Српске на подручју општине Србац предвиђеног за давање у закуп пољопривредним произвођачима.

На сједници је усвојен и Меморандум о разумијевању који се тиче средстава од поврата ПДВ-а и откупа тендерске документације, а сачињен је између ресорног министарства, Јединице за координацију пољопривредних пројеката и Општине Србац. Меморандумом је општини Србац намијењено 400 хиљада KМ са ПДВ-ом за финансирање радова на рехабилитацији и изградњи локалне јавне инфраструктуре по Хитном пројекту опоравка од поплава Свјетске банке.

Велики дио данашње скупштине посвећен је и иницијативи клубова одборника СНСД и ПДП да се забрани рад недјељом на подручју општине Србац.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се нада да ће већина грађана подржати ову иницијативу због чега ће се ово питање наћи на дневном реду наредног скупштинског засједања.

„Период до наредне скупштине искористићемо да чујемо мишљење јавности и припремимо потребне одлуке. Ових дана смо донијели наредбу којом смо већ забранили у потпуности рад на неколико државних празника док смо на једном броју њих ограничили радно вријеме. Вјерујемо да ће забраном рада недјељом многи наши суграђани добити прилику да квалитетније проведу вријеме са својим породицама“, рекао је начелник Драгосављевић.

По овом питању дискутовао је и одборник Мићо Малбашић који је поздравио најављену одлуку док је одборница Славица Дабић рекла да и Савез синдиката Републике Српске активно ради по овом питању и да је већ неколико општина донијело сличне одлуке о потпуној забрани рада недјељом или ограничавању радног времена.

Сједница је завршена одборничким питањима и одговорима на одборничка питања, након чега је за одборнике организован пригодан новогодишњи коктел поводом завршетка године.

Предсједник Скупштине општине Мирко Стојић упутио је честитку поводом предсојећих празника, како одборницима, тако и становницима општине Србац са жељом да година која слиједи буде још продуктивнија по питању рада локалног парламента и да све одлуке које се донесу буду на добробит наших грађана.

 

Comments are closed.