У Српцу један нови случај вируса корона
3. јуна, 2021.
Полицијска станица Србац позива грађане да користе СМС сервис за добијање информација
3. јуна, 2021.

Успјешно реализована прва фаза пројекта развоја пластеничке производње

Прва фаза реализације пројекта ,,Развој пластеничке производње на подручју општине Србац“, у склопу које је пластенике са пратећом опремом добило 25 корисника, успјешно је завршена.

Пројекат је реализован у сарадњи Општине Србац и Фонда за развој и запошљавање којим управља Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. Уговор са ИРБ РС потписан је 3. августа прошле године и до данас су реализоване све планиране активности.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је путем јавног позива изабрано 25 корисника који су добили пластенике од 100 квадратних метара, систем за наводњавање, садни материјал и стручну помоћ пољопривредних инжењера.

„Вриједност једног пластеника је око 3000 KМ од чега је властито учешће појединаца износило 400 KМ, док незапослена лица нису морала да дају властито учешће“, рекао је Михољчић.

Општина Србац финансирала је 25 одсто док су остала средства обезбијеђена кроз Фонд финансијског механизма којег поред ИРБ РС чине и Министарство финансија РС, Министарство управе и локалне самоуправе, УНДП и Швајцарска развојна агенција.

„Сигурно је да је ово био успјешан пројекат како за кориснике пластеника тако и за локалну управу јер смо убрзо овај пројекат наставили кроз фазу два у којој су пластеници обезбијеђени за 30 корисника“, рекао је Михољчић.

Он је данас обишао породицу Њежић у Ножичком и Мрђа у Пријебљезима који су корисници пластеника у оквиру прве фазе пројекта.

Нада Њежић каже да је њена породица задовољна са помоћу коју су добили. Први пут раде са поврћем у пластеницима и много им је значила помоћ стручне службе.

,,Садимо паприку, купус, грашак, лук, мркву и доста су нам помогла стручна лица која су нам објаснила на шта посебно обратити пажњу тако да смо за сада веома задовољни како све то данас изгледа“, рекла је Нада.

Седмочлана породица Мрђа из Пријебљега у свом домаћинству има два пластеника у чије одржавање су укључени сви чланови породице, од најмлађих до најстаријих.

„У пластеницима узгајамо паприке, парадајз и краставце, углавном за властите потребе. Прва нам је година и добро је што смо прошли обуку коју су нам одржали инжењери пољопривреде од којих смо много научили. Захвални смо Општини Србац која нам је обезбиједила пластеник и пратећу опрему“, рекла је Тања Мрђа.

 

Comments are closed.