Србачки ловци утврдили календар лова и рок за уплату чланарине, лов на срндаћа почиње 6. јуна
14. маја, 2020.
Забрањено организовање матурских вечери
14. маја, 2020.

Успјела хуманитарна акција Црвеног крста, крв даровало 55 грађана

У организацији Црвеног крста Србац, данас је одржана прва овогодишња акција добровољног давања крви на коју се одазвало 60 давалаца, а њих 55 је било здравствено способно да дарује крв. Овог пута, због епидемје вируса корона, акција је одржана у спортској дворани ,,9.јануар“ јер је утврђено да овај објекат испуњава посебне услове које захтјева тренутна ситуација.

Секретар Црвеног крста Србац, Игор Јовичић, рекао је да су испоштоване све мјере заштите у борби против ширења вируса корона и додао да је акција била успјешна.

,,Презадовољни смо бројем давалаца који су данас дошли и показали да им је хуманост на првом мјесту, посебно ако се узме у обзир тренутна епидемиолошка ситуација у Републици Српској и шире. Такође нам је драго што је велики број давалаца био у могућности да дарује крв. То показује да је њихово здравствено стање добро. Захваљујем даваоцима, као и Општини Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, Центру за културу и спорт Србац на подршци и Служби трансфузије Опште болнице Градишка, са којом имамо дугогодишњу успјешну сарадњу“, рекао је Јовичић.

Специјалиста трансфузиолог др Татјана Малешевић Бабић каже да су у Општој болници Градишка тренутно задовољавајуће залихе крви. У протеклом периоду, у дефициту је била је А позитивна крвна група, али без обзира на епидемиолошку ситуацију успјели су да обезбиједе довољне количне.

Докторица Малешевић Бабић додаје да је рад у новонасталим околностима отежан, али да уз мјере превенције и добру организацију резултати не изостају.

,,Ми смо увијек задовољни акцијом коју организује србачки Црвени крст, јер су организација и број давалаца на завидном нивоу и увијек влада пријатна радна атмосфера“, изјавила је она.

Докторица је позвала грађане да буду стрпљиви и поштују све мјере превенције ширења вируса корона које се препоручују, те да се укључују у овакве акције, јер тиме чине добру ствар за своје здравље и за друге особе.

Епидемија вируса корона није уплашила наше суграђане који су и данас показали хуманост. Kажу да им је драго што могу помоћи, а посебно што оваква помоћ често некоме спашава живот.

,,Данас сам крв дала седми пут. Није ме било страх доћи, јер сам сигурна да су организатори предузели све како би даваоци били безбједни када је у питању вирус корона. У оваквим моментима је посебно важно побиједити страх и личним примјером показати да смо једни уз друге. Kада сам одлучила први пут даровати крв, водила сам се тиме да резултат мог поступка некоме може спасити живот“, рекла је Ивана Kесић.

Предсједник Омладинског савјета Србац, Бранко Граховац, каже да као професионални спортиста није могао давати крв, али сада може, тако да је данас по шести пут учествовао у овој акцији.

„Мислим да су срећни и испуњени сви они који могу неком помоћи, поготово у ситуацијама када су у питању нечији живот и здравље. Задовољство ми је што видим да се и млади све више укључују у овакве акције, чиме показују храброст и људскост“, изјавио је Граховац.

Више фотографија са данашње акције можете погледати у фејсбук групи Општина Србац кликом на овај линк.

 

Comments are closed.