Још 16 нових случајева вируса корона у Српцу, укупно 58 позитивних
17. августа, 2021.
Чланови србачке Видете походили планину Цер
18. августа, 2021.

Успјела акција Црвеног крста, крв даровала 73 даваоца

Да у Српцу живи доста хуманих људи који су спремни помоћи другима у невољи, данас су поново показали добровољни даваоци крви, који су дарујући драгоцјену течност допринијели да се многим људима из Српца и околних општина и градова спаси живот.

На акцију коју је други пут ове године, у спортској дворани „9. јануар“, организовао Црвени крст Србац одазвало се 77 давалаца а крв је даровало њих 73, што је изванредан одзив.

Секретар Црвеног крста, Игор Јовичић, рекао је да је поносан на своје суграђане који су дошли у овако великом броју, иако се акција одвијала у условима пандемије и годишњих одмора.

Међу хуманистима су биле читаве породице, па је тако Жељко Глигорић стигао са синовима Данијелом и Мариом, а одазвала се и Ивана Шмитран са својим кћеркама Анђелом и Анитом чиме су наставиле стопама свог оца и дједа, Здравка Шмитрана, који је преко 50 пута даровао крв.

Славољуб Жујић из Српца данас је такође крв даровао јубиларни 50. пут.

„Знам да је тешко обезбиједити крв у критичним ситуацијама и због тога се, кад год сам у могућности, одазивам оваквим акцијама. Иначе, ми у полицијској станици у Српцу смо познати по великом броју добровољних давалаца крви”, рекао је Жујић.

Оно што је обиљежило акцију је и велики одзив жена и дјевојака, али и младих свих узраста. Један од њих је и Радиша Вујић из Ситнеша који има 18 година и данас је други пут даровао крв.

„Поручио бих свим вршњацима да се укључе у овакве акције кад год су у могућности. Није ништа страшно а некоме можда можемо на тај начин спасити живот”, рекао је Радиша.

Докторица Татјана Милешевић Бабић, специјалиста трансфузијске медицине у Општој болници Градишка, захвалила се даваоцима из Српца на великом одзиву а похвале су упућене и Црвеном крсту Србац за изванредну организацију акције.

„У име Црвеног крста Србац још једном упућујем велико хвала свим даваоцима који су се одазвали и тако обезбиједили да залихе крви у градишкој болници буду на оптималном нивоу“, рекао је секретар Игор Јовичић.

Више фотографија са данашње акције можете погледати на фејсбук страници Општине Србац ОВДЈЕ.

 

Comments are closed.