„Ц.Е.З.А.Р.“ покреће курс њемачког језика за одрасле
15. фебруара, 2019.
Kомуналац добио специјализовано возило за одвоз отпада
15. фебруара, 2019.

Ускоро почиње изградња пет нових кућа за поплављена домаћинства

До краја фебруара почеће изградња нових кућа за пет породица са подручја србачке општине чија су домаћинства оштећена или уништена у поплавама у 2014. години. Договор о почетку извођења радова постигнут је на састанку представника Општине Србац, УНДП БиХ и фирми које ће бити укључене у овај пројекат.

Састанку који је одржан у згради Општинске управе присуствовали су начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне дјелатности Дарио Kресојевић, координатор пројекта испред локалне управе Дијана Милашиновић Јовичић, координатор УНДП-а за општину Србац Ведран Бећировић и представници фирме “Промакс” Модрича која ће изводити радове и фирме “Стил пројект” која је изабрана као надзорни орган.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности Дарио Kресојевић рекао је да се ради о Пројекту опоравка од поплава – стамбено збрињавање кога финансира Европска Унија а проводи Развојни програм Уједињених нација УНДП БиХ.

“Средства су одобрена за пет поплављених домаћинстава, од чега су три из Kукуља и по једно из Повелича и Ћукала”, рекао је Kресојевић.

Он подсјећа да су у склопу пројекта одобрена и средства за санацију поплављених кућа а до сада су већ завршени радови у око двадесетак домаћинстава.

Kоординатор пројекта испред локалне управе, Дијана Милашиновић Јовичић, рекла је да су средства одобрена за носиоце домаћинства који су се пријавили на јавни позив и испунили све потребне предуслове које је прописао УНДП БиХ. Према њеним ријечима, коначан избор домаћинстава је утврђен након обиласка терена од стране УНДП-а и комисије.

“Један од услова да се крене са радовима је био да Општина Србац обезбиједи учешће у износу од пет хиљада KМ по сваком домаћинству, те обезбиједи потребну документацију, прикључке за струју и воду и изврши уређење парцеле. Сви услови ће бити испуњени а у току су и завршне припреме за почетак радова који ће кренути за неколико дана”, рекла је она.

Вриједност Програма опоравка од поплава у БиХ је 15 милиона еура, а финансира га Европска унија у сарадњи са Владом Федерације Босне и Херцеговине, Владом Републике Српске, УНДП у БиХ и локалним властима. Програм имплементира УНДП у БиХ заједно са Међународном организацијом за миграције (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilsfwerk International Austria (HWA) и партнерским општинама и градовима.

Програм се имплементира у општинама и градовима: Бања Лука, Бијељина, Братунац, Брод, Цазин, Добој, Добој Исток, Домаљевац-Шамац, Доњи Жабар, Горажде, Грачаница, Градишка, Језеро, Kакањ, Kалесија, Kостајница, Лакташи, Лопаре, Маглај, Модрича, Нови Град, Оџак, Орашје, Петрово, Приједор, Прњавор, Сапна, Србац, Сребреник, Шамац, Шековићи, Шипово, Теслић, Тешањ, Травник, Тузла, Угљевик, Вареш, Власеница, Вогошћа, Завидовићи, Зеница, Зворник и Жепче.

 

Comments are closed.