Аустријски инвеститор градиће фабрику у Српцу за 100 радника, вриједност милион евра
7. новембра, 2020.
Епидемија не јењава, општински штаб разматрао мјере у случају погоршања стања
9. новембра, 2020.

Уручени кључеви нове куће за шесточлану породицу Врејић из Срђевића

Шесточлана породица Раденка и Биљане Врејић из Горњих Срђевића од данас је добила нови дом захваљујући помоћи Владе Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Општине Србац и других донатора који су помогли да ова породица прије надолазеће зиме ријеши своје стамбено питање.

Врејићи су живјели у трошном домаћинству у неадекватним животним условима, што је препознао Савјет мјесне заједнице Срђевићи на челу са Живком Тодоровићем и Радом Гудаловићем који су кандидовали пројекат изградње нове куће код републичких и општинских институција.

„Обилазећи вишечлане породице у селу у намјери да им помогнемо, увјерили смо се да Раденкова породица живи у најтежим околностима. Наш пројекат је добио подршку Владе РС и Општине Србац и намјера нам је да наставимо истим темпом, како бисмо ријешили стамбено питање за још неколико породица. Имамо читав низ других инфраструктурних пројеката важних за Срђевиће које такође намјеравамо спровести у дјело“, рекао је Живко Тодоровић.

Он је додао да у овом тренутку у селу има око 20 дјеце предшколског узраста што гарантује да је пред Срђевићима свијетла будућност.

Нова кућа за Врејиће има површину од 74 квадратна метра и располаже са три собе, дневним боравком, кухињом и оставом. Изграђена је у рекордном року, за свега 28 дана.

Kључеве нове куће Раденку Врејићу је предала министарка финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, која такође води поријекло из Срђевића и која се лично ангажовала да овај пројекат успије.

„Пресрећна сам што смо овој породици омогућили квалитетнији живот. Приоритет нам је да задржимо младе у сеоским подручјима и помогнемо дјеци из вишечланих породица да се успјешно школују. Прилика за то биће тендер који се расписује за изградњу кућа у сеоским подручјима за младе брачне парове и сигурна сам да ће бити много младих са овог подручја који ће се пријавити. Такође ћемо преко ресорног министарства помоћи младима у виду додјеле пластеника и пољопривредне механизације“, рекла је Видовић.

У дому Врејића живи четворо дјеце, Мирјана која има 22, Милица 15, Бојан 8 и најмлађи Синиша који има свега 15 дана. Отац Раденко захвалио се свим добрим људима који су омогућили његовој породици да од данас отвори ново животно поглавље.

„Хвала свим донаторима као и мајсторима који су за кратко вријеме направили кућу. Увијек је било и биће добрих људи, што су они својим гестом и показали. Немам редовна примања и самостално нисам могао ући у ову инвестицију, јер углавном радим на дневницу у селу како бих прехранио породицу“, рекао је Раденко.

Врејићи су добили и разне слатке и друге поклоне од представника Владе РС и Општинске управе.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да му је задовољство што је помогао још једној породици да ријеши важно животно питање. Према његовим ријечима, локална управа ће се укључити и у опремање куће потребним намјештајем.

„Истински смо посвећени побољшању демографске слике у Српцу због чега смо донијели читав низ пронаталитетних мјера, од једнократне помоћи за нововорођену дјецу у износу од 250 до 1000 KМ, па све до субвенције младим брачним паровима за куповину грађевинског плаца, ослобађању такси на прикључак воде за младе брачне парове приликом изградње куће и мјесечној накнади од 100 KМ за породице са четворо и више дјеце за шта из буџета издвајамо око 50 хиљада KМ“, рекао је Драгосављевић.

Он је додао да и републичка власт такође пружа значајну подршку побољшању наталитета у Српцу, што свједочи недавна посјета предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић која је вишечланој породици Вечерновић из Ножичког уручила донацију за доградњу породичне куће.

 

Comments are closed.