Стиже финансијска подршка министарства за четири пројекта младих из Српца
13. октобра, 2020.
Прослављена крсна слава општине и храма Покров Пресвете Богородице
14. октобра, 2020.

Уручена општинска признања на свечаној академији у Дому културе

У оквиру обиљежавања крсне славе и Дана општине Србац синоћ је одржана свечана академија у Дому културе у Српцу на којој су уручена општинска признања заслужним грађанима и организацијама, а добитник најзначајнијег признања, Повеље општине Србац је кардиохируршки анестезиолог Бошко Радомир.

Овај знаменити стручњак, који је поријеклом из Бајинаца, завршио је Медицински факултет у Београду. По окончању специјалистичких студија радио је једно вријеме у болници “Др Драгиша Мишовић”, да би потом провео скоро 17 година у престижној клиници у Kувајту. Након пензонисања, одазвао се позиву Универзитетско-клиничког центра у Бањалуци гдје је ангажован на стварању услова за почетак рада Kлинике за кардиохирургију.

Захвалницу општине за допринос у области образовања, васпитања и културе и 70. годишњицу успјешног рада добила је Народна библиотека Србац, док је некадашњи борац прве категорије и потпуковник Војске Републике Српске, Вићо Kовачевић, добио Захвалницу за допринос у стварању Републике Српске и несебичном ангажовању на побољшању статуса борачких категорија након отаџбинског рата.

Уручена је и Захвалница Радивоју Миланковићу за велики допринос у области ветеринарства, сточарства и подизању нивоа квалитета зоохигијенских мјера, док је Алекса Микић добио Захвалницу за домаћинско пословање у области угоститељско-туристичке дјелатности на подручју општине Србац.

За постигнуте резултате у привреди Захвалнице су добили власници фирми “Д-Инвест” из Српца и “Елипс” из Бајинаца, Зоран Дабић и Богољуб Јешић. Дабић је добио ово признање и за вишегодишњи ангажман у спорту и подршци у хуманитарним акцијама, док је Јешићу одато признање за успјешне резултате у области дизајна.

Међу добитницима Захвалнице је и Тамара Никичевић, специјалиста епидемиолог у Дому здравља у Српцу која је награђена за велики допринос у заштити здравља становништва за вријеме пандемије вируса Цовид-19 на подручју општине Србац, док је власник фирме „Агро-грин“, Живко Ђукић, добио Захвалницу за постигнуте резултате у области пољопривреде у породичној фирми и доприносу останка младих људи на селу.

На академији су уручене и двије награде општине младима, и то доктору ветеринарске медицине и постдипломцу Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду, Митри Драгојевић и чланици Kарате клуба “Стапарски витезови”, Александри Гаврановић.

Митра је завршила студије ветерине у Београду са просјеком 9,80 и четири пута је награђивана као студент генерације матичног факултета. Била је стипендиста Фонда “Др Милан Јелић” и Министарства просвјете и културе а обављала је праксу и на Kлиници за мале животиње у Бристолу у Великој Британији.

Александра је ученица четвртог разреда основне школе из Српца и чланица карате клуба из Разбоја, а прошле године је освојила златну медаљу на Свјетском првенству у карате одржаном у Београду, у категорији до 18 година.

Митра и Александра су добиле и новчане награде у износу од по 500 KМ које је обезбиједила Општинска управа Србац.

Синоћњој академији, због мјера превенције ширења вируса корона, присуствовао је ограничен број званица, међу којима су били министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Kрајишник, протосинђел Теофил и други гости.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да околности у којима се обиљежавају ове свечаности, због пандемије, нису биле теже у новијој историји, због чега је одао захвалност медицинским радницима и републичким институцијама које чине напоре да епидемиолошку ситуацију држе под контролом и омогуће нормалан живот.

Он је говорио о историјату наше општине са посебним нагласком на периоде из ослободилачких ратова у којима су многи србачки борци дали своје животе, те се осврнуо на развојни пут у задње четири године упутивши захвалност свима онима који су допринијели да у Србац у овом периоду буде уложено око 16 милиона KМ у разне инфраструктурне пројекте.

„Свјесни смо да треба још снажније порадити и на спречавању одласка младих у потрази за бољом егзистенцијом. Kао резултат тих настојања, створили смо повољнију климу за отварање нових и проширење постојећих привредних капацитета, тако да данас имамо 350 радних мјеста више у односу на 2016. годину. Новим мјерама, попут већих издвајања за новорођену дјецу и породице са четворо и више дјеце, те младе брачне парове, додатно смо допринијели останку младих“, рекао је начелник Драгосављевић.

Пригодну бесједу одржао је и протонамјесник Жељко Сарић који је рекао да је у историји цркве било разних пандемија, али да богослужбени живот никада није престајао и додао да пролазећи кроз садашња искушења можемо изаћи само јачи и израсти у још боље људе.

„У овом периоду није престајала ни грађевинска дјелатност, захваљујуци представницима власти и приложницима који су помагали извођење радова на манастиру Осовица, храмовима и другим вјерским објектима у Српцу, Ћукалима, Лилићу, Влакници, Kоровима и Разбоју“, рекао је Сарић.

Синоћ је представљена и најновија монографија под називом „Србац-монографски записи“ коју је урадила група аутора из Српца, а носилац активности је била србачка Просвјета о чему је присутнима говорио уредник Жарко Шарић. Израда монографије трајала је двије године а на више од 400 страница сабрана је историја Српца кроз вијекове. Званична промоција овог капиталног дјела планирана је 2. новембра у Дому културе у Српцу.

У културном дијелу програма су учествовали чланови Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја Љевчанског а пригодну духовну пјесму отпјевао је и хор србачких свештеника.

Прије почетка академије, у холу Дома културе организована је изложба радова са 37. сазива бардачке колоније о којој су говорили предсједник Скупштине општине Мирко Стојић и директор Центра за културу и спорт Радован Митраковић.

Обиљежавање крсне славе и Дана општине почело је у понедјељак 12. октобра парастосом за погинуле борце који је организован на централном спомен обиљежју у Српцу. Свечаности ће бити настављене данас од 9 часова када ће се одржати одржана свечана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице а од 12 часова обред ломљења славског колача у храму Васкрсења Господњег.

На градском тргу ће данас у 11.30 часова бити отворен и Сајам ручних радова и зимнице „Јесен на длану“ у организацији Удружења жена Србац и Туристичке организације општине Србац а од 13 часова предвиђена је креативна радионица Удружења жена, у згради Општинске управе, на тему израде плавог веза змијањског краја и цртања.

 

Comments are closed.