Бесплатно учлањење у библиотеку за ученике првих разреда основних и средњих школа
13. октобра, 2021.
Још шест нових случајева вируса корона у Српцу
14. октобра, 2021.

Уручена општинска признања на свечаној академији, Повеља за докторицу Зденку Голић

У оквиру обиљежавања крсне славе и Дана општине Србац синоћ је одржана свечана академија у Дому културе у Српцу на којој су уручена општинска признања заслужним грађанима и организацијама.

Добитник најзначајнијег признања, Повеље општине Србац је специјалиста пнеумофтизиолог Зденка Голић из Српца за допринос у борби за здравље свих грађана уопште, а нарочито у времену борбе против пандемије корона вируса.

Докторица Голић, која важи за врсног медицинског стручњака у Српцу и шире, завршила је Медицински факултет у Бањалуци са високим просјеком 1984. године а осам година касније специјализирала је пнеумофтизиологију (пулмологију) на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

У њеној радној биографији значајно мјесто заузима прво радно мјесто љекара специјалисте у Дому здравља у Српцу, гдје је радила до 1996. године, након чега отвара приватну праксу, која од 1998. постаје специјалистичка пулмолошка амбуланта и захваљујући њој многи пацијенти су због хитних и правовремених реакција данас срећни и здрави људи.

У свом обраћању, докторица Голић је рекла да је са младим тимом сарадника дала максималан допринос лијечењу грађана, нарочито у времену пандемије, чему је допринијело њено тридесетогодишње искуство и повјерење које је за то вријеме стекла од пацијената али и љекара из других здравствених установа.

Она се захвалила на сарадњи Општини Србац, Дому здравља и Специјалистичком центру Хемера, те службама Опште болнице Градишка и Универзитетско-клиничког центра Бања Лука који су током пандемије примали средње тешке и тешке пацијенте који су упућени на лијечење из ове амбуланте.

Захвалницу општине за улагање максималних напора и додатни ангажман ресорног министарства на значајним пројектима за општину Србац добио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Заслугом министра Пашалића, који је доктор пољопривредних наука и аутор бројних стручних публикација и научних радова, у Српцу су реализовани многи значајни пројекти и усмјерена вишемилионска средства пољопривредницима у виду разних подстицаја и субвенција, а један од пројеката који се тренутно реализује са овим министарством је чишћење комплетне каналске мреже на подручју општине Србац у дужини од 80 километара за шта је издвојено око 1.4 милиона KМ.

Захвалница за дугогодишњи рад и допринос образовању и култури уручена је Недељку Kусићу, наставнику музичког васпитања из Српца а Захвалница за посебан допринос у области хуманитарног рада Драгану Вукобратовићу. Предузеће “FarStar OGiS medical” из Српца добило је Захвалницу за додатни напор у борби против пандемије вируса корона и укупан допринос у развоју локалне привреде.

За постигнуте резултате у привреди Захвалницу је добио угледни млади привредник и директор фирме “Дијана текстил” Србац, Душко Ђукић а предсједнику Савјета мјесне заједнице Бајинци, Николи Думонићу, уручена је Захвалница за неизмјеран допринос и несебично залагање за добробит ове мјесне заједнице.

Међу добитницима Захвалнице је и Удружење жена Србац које је награђено за хуманитарни и културни рад а Захвалницу за допринос у развоју пољопривреде добио је Далибор Мајсторовић из Старог Мартинца.

Захвалницу општине Србац за допринос на очувању непрекидности – 30 година рада у организацији Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ добио је Стеван Умљеновић из Српца.

На академији су уручене и двије награде општине младима, и то магистру фармације Николини Бабић и професору руског и српског језика Драгани Вучић.

Николина Бабић остварила је током школовања успјех на такмичењима из математике, физике, српског језика, историје и енглеског језика. Медицински факултет Универзитета у Бањалуци завршила је у септембру ове године са просјеком 9,08 и планира упис докторских студија.

Драгана Вучић као студент руског и српског језика Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци, с високим просјеком 9,2 већ има објављене значајне научне радове, а бави се и књижевним преводилаштвом. Ова амбициозна дјевојка планира упис мастер студија у Београду.

Николина и Драгана су добиле и новчане награде у износу од по 500 KМ које је обезбиједила Општинска управа Србац.

Посебно признање на синоћњој академији, које је додијелила Црквена општина Србац на приједлог вјерујућег народа, добио је директор Универзитетско-клиничког центра у Бањалуци, Владо Ђајић.

Њему је уручена Захвалница за пожртвован рад у спашавању људских живота у току борбе са пандемијом вируса корона.

Вјерујући народ општине Србац и Црквена општина Србац сматрали су да ови племенити људи, љекари, медицинске сестре и помоћно особље УKЦ-а заслужују да им се на овај начин ода дужно признање јер су у овој установи добили потребну његу, пажњу, пожртвованост и тамо им је уливана нада у спас.

Синоћњој академији, због мјера превенције ширења вируса корона, присуствовао је ограничен број званица, међу којима су били и министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Милан Торбица, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, предсједник Фискалног савјета РС Миленко Kрајишник, начелник општине Прњавор Дарко Томаш, делегације братских општина Љубовија и Бачка Паланка, протосинђел Теофил и други гости.

Начелник општине Млађан Драгосављевић у свом обраћању се подсјетио прошлости србачког краја које су обиљежиле турбуленције у виду бројних ратова, чиме су причињене несагледиве посљедице на инфраструктуру, развој и бројност страновништва, и додао да можемо бити поносни што већ 29 година живимо у миру и слободи у нашој отаџбини Републици Српској, чувајући свој језик, писмо, културу и национални идентитет.

“Kроз историју су нас пратили успони и падови, али нарочито се памте периоди након Другог свјетског рата када су основана многа јавна предузећа и Србац попримио прве облике урбанијег насеља, преко 70-их година и привредног успона, па све до периода након 2006. године када је значајно обновљена инфраструктура и изграђени многи јавни објекти. Од 2013. па у наредне четири године десила се одређена стагнација али је зато од 2017. године буџет општине значајно стабилизован а улагања у разне пројекте премашила су цифру од 20 милиона KМ”, рекао је начелник Драгосављевић.

Он се посебно захвалио Влади Републике Српске и Српчанима који се налазе на одговорним републичким функцијама који су умногоме допринијели новијем развоју.

Посебну захвалност упутио је здравственим радницима на огромном ентузијазму и пожртвованости у спашавању људских живота током пандемије вируса корона.

Пригодну бесједу одржао је и протонамјесник Жељко Сарић који се такође захвалио здравственим радницима у борби против пандемије јер су излагали опасности своје животе, али и животе властитих породица. Он је подсјетио да је и Српска православна црква у овој борби изгубила патријарха, митрополита, епископе и друга свештена лица која су до краја живота часно и одговорно обављала повјерене дужности. Сарић је изразио наду да ћемо сљедеће године крсну славу прослављати у бољим околностима а да ће нас Пресвета Богородица до тада чувати својим покровом.

У културном дијелу програма су учествовали чланови Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја Љевчанског, квинтет гитара (Весна Милутиновић, Бобан Аџић, Виолета Лучић, Сандра Сантрач и Сањин Мирић), дуо гитара-виолина (Сашка Фелштински и Биљана Радуловић), професор музичког образовања Недељко Kусић и етно група “Вез” из Српца.

Прије почетка академије, у холу Дома културе организована је изложба радова са протеклих 38 сазива ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” о којој су говорили предсједник Скупштине општине Милош Будић и умјетнички руководилац колоније, др Саша Грандић.

Обиљежавање крсне славе и Дана општине почело је у уторак 12. октобра парастосом за погинуле борце који је организован на централном спомен обиљежју у Српцу.

Због лоших временских прилика јуче није одржан Покровски дан спорта који је требао окупити око 300 талентованих омладинаца из неколико спортских и омладинских организација из Српца.

Свечаности ће бити настављене данас од 9 часова када ће се одржати одржана свечана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице а од 11 часова свечана литија. У 11.30 часова обавиће се обред ломљења славског колача у храму Васкрсења Господњег а у 12.15 часова дефиле коњичких клубова са жандармеријом. У 13 часова биће одржан Покровски дан фолклора уз наступ фолклорних друштава из Српца.

На градском тргу ће бити организовано послужење за све грађане, у виду традиционалних јела и пића која су припремана од стране фолклорних друштава и у организацији Општине Србац, а од 9 до 16 часова одржаће се и сајам зимнице и рукотворина кога ће организовати Удружење жена Србац.

 

Comments are closed.