Почиње лов на препелицу, голуба, грлицу и шумску шљуку
30. јула, 2021.
Урбан фест у суботу 31. јула у Српцу – поп-рок концерти и домаћи специјалитети
30. јула, 2021.

Уређено Партизанско гробље и Омладински парк и прикупљено 25 врећа смећа

Чланови Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.“ од 26. до 29. јула реализовали су пројекат „Мисли зелено“, који је имао за циљ повећање еколошке свијести и указивање на значај очувања животне средине. Пројекат „Мисли зелено“ је једна од побједничких омладинских иницијатива пројекта „Сва лица активизма“, организације „Генесис пројект“ из Бања Луке.

Ова иницијатива почела је у понедјељак, 26. јула, едукацијама „Отпад, наш највећи непријатељ“ и „Пружимо природи руке и олакшајмо јој муке“, које је одржала дипломирани еколог Јована Јанковић. На едукацији је било присутно десетак младих који су стекли нова знања о отпаду и очувању животне средине, а која су имали прилику да искористе већ наредна два дана, када су организоване радне акције.

У уторак, 27. јула реализована је прва радна акција чишћења и уређивања Партизанског гробља. У акцији је учествовало око 15 волонтера који су заједничким снагама покупили смеће и префарбали графите, те уредили степенице. Ово је прва волонтерска акција која је одржана на Партизанском гробљу, а на иницијативу младих људи.

Друга акција одржана је у сриједу, 28. јула, а у оквиру ове акције волонтери су уређивали Омладински парк, са циљем да се парку опет врати стари сјај и да се омогући корисницима парка уживање у свим садржајима. И ова акција је окупила око 15 волонтера, који су и поред великих врућина одлучили да се укључе у акције и дају свој допринос повећању еколошке свијести.

У обје радне акције скупљено је 25 врећа смећа и отпада у врећама од по 130 литара, што укупно износи преко 3000 литара отпада.

Завршни догађај иницијативе „Мисли зелено“ одржан је у четвртак, 29. јула у Омладинском парку. Том приликом чланови пројектног тима представили су присутнима ток иницијативе од идеје до реализације, те се дискутовало о могућем наставку акција, а догађај је завршен дружењем и забавом.

„Јако смо поносни на наше младе чланове, који су потпуно самостално осмислили, припремили и реализивали иницијативу „Мисли зелено“. Ово је први пут да пројекат реализују волонтери, без помоћи колектива нашег Удружења, а веома је битно истаћи и чињеницу да су у пројектном тиму млади који имају тек 14 и 15 година: Сара Рацковић, Сашка Драгановић, Бранка Ђукић, Аница Алексић и Дајана Николић. Ово је још један доказ да се у нашем Удружењу ради квалитетно са свим корисницима, те да наши волонтери кроз ангажман у многим едукацијама и волонтерским акцијама стичу знања и искуства којом граде своју личност и постају самостални“, рекла је извршни директор удружења Тања Шњегота.

 

Comments are closed.