Обиљежен Дан побједе над фашизмом: У Другом свјетском рату страдало око хиљаду Српчана
9. маја, 2019.
Рукометашице Српца окончале првенство у Другој лиги на другом мјесту
9. маја, 2019.

Упозорење на могућу обилну кишу од 11. до 15. маја, опрез због потенцијалних поплава

Републичка управа цивилне заштите обавјештава грађане да се према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода Републике Српске од 11. до 15 . маја 2019. године у Републици Српској очекују обилније падавине. Kише ће бити веома обилне 12, 13, и 14. маја.

На сјеверу Српске мјестимично пашће и до 110 литара кише по квадратном метру.

Ова прогнозирана киша може изазвати поплаву зато Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС) скреће пажњу институцијама, колективима, надлежним службама и грађанима да своје активности безбједносно прилагоде метеоролошкој прогнози и да додатну пажњу обрате на своју имовину, поготово уз водотоке.

Kиша је и данас падала у србачкој општини током цијелог дана а протеклих дана су такође забиљежене повремене падавине у цијелој Републици Српској.

То је довело до блажег раста водостаја Врбаса и Саве на овом подручју, па тако ниво Саве данас у 15 часова износио 539 центиметара и у порасту је за око један метар у протекла 72 часа. Редовне мјере одбране од поплава у србачкој општини проглашавају се када Сава достигне 860 центиметара док се ванредне мјере одбране од поплава уводе на 940 центиметара.

Најближе мјерно мјесто Врбаса је Делибашино село код Бањалуке, а његов ниво је данас износио 118 центиметара и за сада је у стагнацији, док се редовне мјере одбране од поплава проглашавају када достигне 300 центиметара.

Comments are closed.