Представа “Ах ти Богови“ освојила награду за најбољу представу на Фестивалу омладинског позоришта у Дервенти
21. октобра, 2019.
Социјални дан србачких средњошколаца
22. октобра, 2019.

Умрла Српчанка Мара

Тихо и скоро непримјетно, баш онако како је живјела у самоћи,  синоћ у вечерњим часовима у 92. години угасио се живот свима познате србачке Маре. Прије 12 дана колима службе хитне помоћи превезена је на лијечење у Клиничко-универзитетски центар Бања Лука гдје су љекари констатовали да болује од тешке неизљечиве болести и да нема основа за неку врсту хируршког захвата. Прије четири дана смјештена је у Дом за стара лица „Данијела“ у Градишци гдје се завршио њен живот.

Мара је била нека врста живог инвентара овог града, виђана је сваког дана али се о њој мало знало, никоме није сметала нити од кога шта тражила, а ријетке су особе из чије је руке хтјела узети храну, новац или цигарету. Живјела је крајње неусловним животом бескућника, посебно зими, пркосећи законима природе и медицине.

До неких података о њој дошли смо у Центру за социјални рад Србац. Рођена је 15.6.1928. године у прњаворском селу Смртићи и уписана у књигу држављана као Мара Винчић, док других личних докумената нити поузданих података о њеним родитељима, браћи и сестрама нема. У Србац је стигла као млада, стасита и лијепа дјевојка која је старијим породицама пружала услуге на спремању кућа и станова. Није се удавала али се зна да је родила мушко дијете које је након порода дато на усвајање.

Није познато како и када је дошло до неке врсте психичког поремећаја и сметњи у говору и зашто се опредјелила да се отуђи од људи и затвори у свијет тишине који је нама неразумљив, премда постоје неки подаци да је прележала тифус.

Било је више покушаја да се смјести у неки Геријатријски центар као што су Јакеш, Дубица, Драгочај, али то није прихватала ни по коју цијену и ове установе самовољно је напуштала. Није прихватала никакву новчану или материјалну помоћ, нити смјештај у близини центра Српца. Сама се о себи бринула у нељудским условима и на крају је ипак окончала живот достојан човјека у једној установи, али на жалост само десетак дана.

Њени посмртни остаци изложени су у капели, а данас у 13.30 часова биће сахрањена о трошку општине и Центра за социјални рад на градском гробљу у Српцу. Како се очекује, на сахрану ће доћи велики број Српчана јер је људски да буде испраћена од својих суграђана на достојанствен начин.

Збогом Маро, нека те пут одведе у мирну небеску луку међу душе праведника гдје нећеш бити паћеник као што си била на земљи.

Comments are closed.