Одали почаст погинулим борцима из Лилића
3. августа, 2020.
Објекат Дома младих претварају у галерију слика
3. августа, 2020.

Умјетници са бардачке колоније ове године сликају на даљину

Тридесет седми сазив Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац 2020“ ове године неће бити одржан у планираном облику због пандемије вируса корона, већ ће умјетници сликати на даљину из својих домова, а радови ће бити презентовани на изложби која ће се одржати у септембру.

Ово је одлучио Управни одбор Центра за културу и спорт на сједници која је одржана прошле седмице. На претходној сједници одржаној половином јуна почетак колоније је био пролонгиран за крај августа, али тренутна епидемиолошка ситуација не дозвољава да се ова манифестација одржи у планираном термину у Тренинг центру Природно-математичког факултета на Бардачи.

“Здравље сликара нам је на првом мјесту због чега смо донијели овакву одлуку и мислим да је то најбоље рјешење у садашњој ситуацији. Умјетницима ћемо послати материјал за сликање а они ће имати обавезу да од 24. до 31. августа ураде два до три ликовна дјела. Радове планирамо представити грађанима на завршној вечери чији датум ћемо накнадно утврдити, а очекује се и присуство сликара на овој изложби”, рекла је директорица Центра за културу и спорт, Сања Јејинић.

Она је подсјетила да је тема овогодишње колоније “Управљање отпадом, амбалажом и амбалажним отпадом” и изразила задовољство што се и поред сложене епидемиолошке ситуације континуитет одржавања колоније неће прекидати, као што се њен рад није прекидао ни за вријеме ратних дејстава.

“С обзиром на тренутно стање не можемо очекивати велику подршку спонзора, али нам је Општина Србац изашла у сусрет и уплатила планирана средства, а конкурисали смо и код ресорног министарства. У обавези смо да сликарима исплатимо хонораре и у оваквој ситуацији, што ћемо испоштовати”, рекла је Јејинић.

Очекује се да ће учешће у сликању на даљину узети десетак академских сликара, а због немогућности одржавања колоније у тренинг центру на Бардачи, ове године највјероватније неће бити одржана школа сликања за талентоване ученике из Српца и сусједних општина. 

Comments are closed.