Центар за културу и спорт Србац: Kултурни живот и санациони радови не стају ни током пандемије
1. јула, 2021.
Мали сликари са бардачке колоније похађали школу јахања и веслања
2. јула, 2021.

Умјетници из пет земаља стварају у Бардачи, колонију посјетили и представници Општинске управе

Четрнаест академских сликара из Србије, Црне Горе, Словеније, Шведске и Републике Српске већ шести дан стварају умјетнине на 38. сазиву Ликовно-еколошке колоније “Бардача-Србац” која ће трајати до 4. јула када ће бити организована изложба насталих дјела.

У посјети сликарима, који стварају у Тренинг центру Природно-математичког факултета у Бардачи, синоћ су били начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић који су изразили задовољство што су сви умјетници успјели да дођу на колонију и тако симболично однесу побједу над пандемијом вируса корона.

“Веома смо задовољни што се наставила успјешна традиција и што су створени епидемиолошки услови да се колонија одржи у планираном облику. Почашћени смо доласком реномираних сликара и вјерујем да ће наредних дана створити значајна умјетничка дјела која ће обогатити наш фундус и представљати значајно културно благо за нашу општину”, рекао је начелник Драгосављевић.

Међу учесницима колоније су по први пут и сестре Весна Антонић и Биљана Новковић из Београда, чији отац је поријеклом са Мањаче, што их је опредјелило да се одазову позиву, јер како кажу, осјећају припадност овом поднебљу.

“Урадила сам до сада три уља на платну и један акварел и веома сам задовољна позитивним критикама. Моји радови су познати по сликама животињама, нарочито лисице и вука који су повезани са разним причама и легендама из овог краја које ми је отац причао када сам била дијете. Овог пута су теме на мојим сликама помало атипичне јер сам у својеврсно природно клупче уплела људску фигуру са животињама са Бардаче и тако на неки начин представила човјека који је у нераскидивој вези са природом”, рекла је Весна која је завршила Академију примјењених умјетности у Београду, на одсјеку Примјењена керамика и која је члан Удружења примјењених умјетника и дизајнера Србије.

Њена сестра Биљана Новковић први пут је у Бардачи и тренутно је урадила два пејзажа на којима доминирају лотоси и разне животиње, а планира насликати и портрет кога дуго није радила.

“Вратила сам се уљу на платну и прија ми спој тематике пејзажа и портрета са уљем, а јако дуго сам била у апстрактном сликарству и радила са акрилицима. Сликањем се бавим више од двије и по деценије и учесник сам бројних међународних колонија”, рекла је Биљана.

Академска сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња неколико пута је била учесник бардачке колоније, а током овог сазива је већ насликала пет радова. Међу њима је један дио са тематиком из њеног чувеног циклуса о биковима, а израдила је и један акт, као и двије апстракције на тему Бардаче, од којих је једној дала име „Бардачка филхармонија“.

“До сада сам имала 170 колективних и пет самосталних изложби на којима сам излагала и до 50 слика. Координатор сам галерије у Цетињу и члан бројних умјетничких удружења у Црној Гори. Доста радим са дјецом на сликарским радионицама, држим школе сликања и предајем наставу ликовне културе у гимназији”, рекла је Јелена.

Редован учесник колоније је и академски сликар Здравко Круљ, који је поријеклом из Црне Горе а живи и ради у Бањалуци. Он се не бави само сликарством већ ради и на дизајнерским пословима, врши рестаурацију ентеријера и цркава и израђује видео записе.

“Тренутно завршавам мултимедијални пројекат који је замишљен као мастер рад а састојаће се од фотографија, цртежа, видеа и разних перформанса. Радни назив је „Kиме“ по јапанској ријечи која преведена значи фокус“, рекао је Kруљ.

Најмлађа учесница колоније је 24-огодишња Милана Стијак из Бањалуке која је прошле године завршила Академију умјетности на Универзитету у Бањалуци, смјер графика, и била једна од најбољих дипломаца са просјечном оцјеном 10.

„Ово је моја прва сликарска колонија и на овим радовима највише се бавим пејзажима а користим технику акрил на платну. Већ сам урадила три слике а мотиви су преузети из непосредне околине Бардаче које представљам кроз апстракцију, стилизујем природне форме и представљам их на свој начин. У досадашњем раду углавном сам била фокусирана на графику а ово је мој почетак истраживања разних сликарских техника, има их много и надам се да ћу их моћи остварити“, рекла је Милана.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, рекао је да у склопу колоније дјелује и мала школа сликања коју похађа 12 талентованих ученика из Српца и која ће трајати пет дана.

„За дјецу су предвиђене разне спортско-педагошке активности, попут посјете коњичком клубу гдје је предвиђена школа јахања и базенима на Бардачи гдје ће се организовати школа сликања. Са ликовним талентима раде сликари Весна Антонић и Милан Тодић“, рекао је Митраковић.

Он додаје да је колонијом предвиђена и организација округлог стола која ће бити одржана накнадно, у септембру ове године, када ће се организовати стална поставка изложбе радова са овогодишњег сазива.

За учеснике колоније јуче је приређена и посјета манастиру Осовица гдје је протосинђел Теофил организовао обилазак манастирског комплекса и био домаћин заједничког ручка. У петак је планирана посјета базенима и коноби Бардача, док је у недјељу 4. јула завршна изложба на којој ће бити представљени радови који ће ући у фундус кога тренутно чини чак 650 умјетничких слика. 

 

Comments are closed.