Основци из Разбоја приредбом обрадовали мајке
13. марта, 2019.
“Ц.Е.З.А.Р.” врши упис у школу глуме и покреће нови циклус креативних радионица
14. марта, 2019.

Уклонили дивљу депонију са извора питке воде у Ножичком

Дивље депоније у значајној мјери угрожавају животну средину и представљају пријетњу по здравље људи, а једна таква недавно је откривена и код извора Ђукин бунар у Ножичком одакле се велики број мјештана из цијеле србачке општине снабдјева питком водом.

Депонију су уочили чланови удружења грађана „Моје Ножичко“ у оквиру традиционалне акције пјешачења шумом и веома брзо се организовали како би очистили овај еколошки комплекс.

„Шетајући стазом видјели смо велику количину смећа која је нарушавала изглед овог подручја. Чули смо још раније да мјештани овдје одлажу и пале смеће а затим смо се и сами увјерили у велику количину отпада. Наишли смо на још неке дивље депоније али ова је била највећа“, рекао је предсједник удружења Велимир Микулић.

Он истиче да су помоћ у овој акцији добили од Општине Србац која се потрудила да ангажује Kомунално предузеће „Kомуналац“ да дође са камионом и преузме отпад кога су чланови удружења сакупили у око 25 врећа.

„Депонија је била у близини точилишта Борковац названог по мјештанину Борки Игњатићу који је прије неколико година поставио чесму и уредио овај локалитет уз помоћ Мјесне заједнице Ножичко. Из чесме тече вода непрекидно током цијелог дана а анализа у Институту за јавно здравство у Бањалуци показала је да има беспријекоран биолошки и хемијски квалитет. Зато и не чуди што бројни Српчани овдје долазе са канистерима и боцама“, каже Микулић.

Он истиче да је њихово удружење, које окупља некадашње и садашње становнике Ножичког, за кратко вријеме од оснивања реализовало бројне активности, попут уређења спомен парка у центру села, изградње дјечијег парка у кругу подручне школе и постављања табле за вањски шах у близини друштвеног дома.

„Kандидовали смо недавно пројекат код фондације „Мозаик“ гдје смо међу 39 пријављених организација ушли у десет најбољих и очекујемо да добијемо средства за изградњу санитарног чвора и неколико просторија у друштвеном дому. Са доласком прољећа намјеравамо да поставимо и клупе у спомен парку чиме ћемо употпунити уређење центра села“, истакао је Микулић.

Удружење „Моје Ножичко“ планира и ове године организовати традиционалну манифестацију Раде кува гра’ која ће бити одржана 16. јуна на православни празник Силаска Светог Духа на Апостоле, по узору на сличан догађај из прошлих времена када је мјештанин Раде Драгомировић у вријеме школског кроса кувао војнички пасуљ и послуживао га у шољама од тврдог папира.

 

 

Comments are closed.