Нова шанса за србачке произвођаче краставаца, ИФАД и Општина Србац суфинансирају производњу
28. марта, 2019.
Промовисана дванаеста књига Жарка Шарића: “Бијела мама” дочарала живот Срба у Јужној Африци
29. марта, 2019.

Указали ученицима на штетност употребе дувана и алкохола

Полицијска станица Србац у сарадњи са Центром за социјални рад и Домом здравља, организовала је у склопу обиљежавања Дана полиције Републике Српске предавања за ученике основних и средњих школа на тему ,,Превенција употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима“.

Предавања су одржана у сриједу 27. марта у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ Разбој, ,,Вук Kараџић“ Ситнеши и подручној школи ,,Јован Јовановић Змај“ Ножичко, а данас су организована за ученике Центра средњих школа ,,Петар Kочић“ и Основне школе ,,Јован Јовановић Змај“ Србац.

Kомандир Полцијске станице Србац, Небојша Новаковић, каже да је циљ предавања упозорити ученике и младе на штетност употребе дувана и алкохола како би се ова негативна појава свела на минимум.

Новаковић додаје да је један од разлога за провођење превентивне кампање појава већег броја прекршаја и кривичних дјела чији су починиоци старији малољетници у алкохолисаном стању.

Психолог у Дому здрављу Србац, Ведрана Малић, истиче да се штетно дејство конзумирања алкохола и дуванских производа посебно испољава у периоду одрастања и негативне посљедице могу бити много веће него код одраслих особа, јер код дјеце и младих процес развоја није завршен и ту се могу јавити озбиљни здравствени проблеми.

У акцији је учествовала и психолог Центра за социјални рад Валентина Радумило, која је говорила о негативном утицају алкохола на породицу и породичне односе, истичући значај породице као основе за одгој, формирање зрелих личности, што доприноси здравом друштву у цјелини. У овом погледу, конзумирање алкохола наведено је као једна од препрека, због које најчешће испаштају они који су најмање криви, а то су дјеца.

По завршетку предавања, командир Новаковић је изјавио да се превентивне активности проводе током цијеле године, у различитим облицима. Свакодневно је присутна сарадња школских полицајава са педагозима и психолозима школа, као и са мјесним заједницама, путем којих се добијају информације гдје и у ком смјеру треба дјеловати, како би се радило на смањењу и спрјечавању негативних друштвених појава, посебно оних које се односе на најмлађе грађане.

 

Comments are closed.