Органи Борачке организације Србац планирају бројне активности у овој години
5. фебруара, 2020.
Фудбалери Слоге припремају се за прољећни дио првенства
10. фебруара, 2020.

Удружење жена Србац почиње са радом

По узору на сусједне општине и у Српцу ће ускоро са званичним радом почети Удружење жена Србац које ће имати задатак да очува традицију и обичаје народа србачког краја и промовише нашу општину као туристичку дестинацију.

У сали за састанке Општинске управе синоћ је одржан иницијални састанак на којем се окупило око 35 жена које су показале интерес да буду дио овог удружења и тако представе своје одјевне и украсне предмете, етно-сувенире, традиционалну храну и пиће и употребне предмете за домаћинство које израђују у кућној радиности.

На оснивачкој скупштини, која је одржана половином јануара, за предсједника удружења изабрана је Весна Смиљанић из Kаоца која се бави израдом лутака од природних материјала и која је своје производе већ промовисала на неколико сајмова у Европи. Предсједник скупштине удружења је Брана Лончар а у Управни одбор су ушли Видосава Сувајац, Гордана Ивковић, Свјетлана Шапоња и Свјетлана Малетић.

Предсједница удружења Весна Смиљанић каже да очекује да им се придруже све жене које плету, хеклају, везу, праве колаче и друге посластице, узгајају љековито биље, израђују уникатне предмете и слично.

“Основна намјера је да представимо туристички производ по којем ћемо бити препознатљиви и да оснажимо положај жена у друштву. Намјера нам је да организујемо и разне хуманитарне иницијативе и продајне изложбе и подржимо још веће развијање малих кућних, породичних радионица”, рекла је Смиљанић и додала да ће се плаћати чланарина која ће бити симболична. 

Слична удружења постоје у градишкој, лакташкој и другим општинама а све у циљу подршке жени и породици и већој равноправности полова.

Чланица Управног одбора удружења, Гордана Ивковић, каже да ће у удружење моћи ући и жене које се не баве израдом ручних радова или другим занатима.

“Један од циљева је дружење због чега ће бити добро дошла свака жена која жели да се упозна са нашим радом. Постигли смо договор са Туристичком организацијом Србац са којом ћемо путовати на туристичке сајмове и семинаре а редовно ћемо излагати наше производе на мини сајмовима у Српцу. Неке од наших чланица су већ годинама редовне учеснице ових сајмова”, рекла је Ивковић и додала да ће у блиској будућности радити на осмишљавању нових туристичких догађаја.

Подршку у раду добили су и од начелника општине Млађана Драгосављевића који је одобрио да се из буџета издвоје средства за регистрацију удружења, што ће бити завршено на прољеће, када ће и званично почети са радом. Општинска управа је одобрила и кориштење сале за састанке једном мјесечно, а дугорочни планови су да удружење добије властиту канцеларију и уђе у општински буџет у наредној години.

 

Comments are closed.