Представа “Љубавни оглас“ у четвртак 19. марта у Српцу
4. марта, 2020.
Помоћ мјештанима чија зграда је страдала у пожару неће изостати
5. марта, 2020.

Удружење жена Србац отворило продајну изложбу и озваничило почетак рада

Изложбом ручних радова и презентацијом традиционалне хране и пиће данас је у Дому културе у Српцу озваничен почетак рада Удружења жена Србац.

Ово удружење које је омасовљено за кратко вријеме, и већ до сада окупило око 40 чланова, радиће на јачању положаја жена у друштву и чувању од заборава вјештина и заната попут плетења, хеклања, везења, израде украсних предмета и етно сувенира, производње љековитог биља, хране, пића и слично.

“Желимо да промовишемо Србац и својим дјеловањем и радом допринесемо развоју наше општине. У нашем удружењу је пуно креативних и свестраних жена чије радове многи желе да виде, због чега планирамо одласке на сајмове и организацију разних манифестација. Упоредо с тим, наше знање и умијеће преносићемо на младе”, рекла је предсједница удружења Весна Смиљанић.

Она иза себе већ има учешће на међународним сајмовима, а излагала је лутке и играчке сачињене од природних материјала које су све популарније широм Републике Српске.

“Чланица сам и удружења “Драганасгарден” из Бањалуке уз чију помоћ сам добила вјетар у леђа да промовишем своје производе у иностранству. На сличан начин желимо да помогнемо свим женама креативцима из Српца, да промовишу свој рад и стичу нова пријатељства и познанства”, истакла је Смиљанић.

Богата презентација радова србачких жена организована је уз помоћ Туристичке организације, Општине Србац и Центра за културу и спорт а присуствовале су јој бројне чланице удружења и гости, међу којима су били и представници Општинске управе на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и замјеником начелника Драганом Микићем.

Тако су се могли видјети производи од меда и сапуна на природној бази, украсне флаше, кутијице за накит, вазе, плетене корпице, лутке, играчке, јастуци, столњаци, џемпери и слично, а припремљени су и разни колачи и домаћа ракија.

Изложба је продајног карактера и биће отворена до четвртка 5. марта до 17 часова.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да му је веома драго што је основано ово удружење које је фалило нашој локалној заједници.

“Још од првог разговора са представницама удружења схватио сам колики ће значај имати њихов рад које окупља талентоване жене са великом дозом енергије и креативности. На овај начин шира јавност ће се моћи упознати са њиховим стваралаштвом што ће имати и економски значај а тиме ће се додатно промовисати наша општина. Њихова окупљања биће важна и са аспекта дружења, тако да је ово пун погодак”, рекао је начелник.

Током церемоније уручен је поклон начлелнику Млађану Драгосављевићу у виду производа чланица удружења, као и захвалнице радницима Општинске управе, Центра за културу и спорт и представницима медија на подршци, затим Туристичкој организацији Србац која ће им пружати помоћ у наредном периоду, те младој и талентованој умјетници из Српца, Вери Шаули, која је израдила лого удружења. 

Наиме, на сваком од њихових производа налази се ознака са логом удружења и натписом са основним подацима о самом производу и његовом креатору, што додатно даје на озбиљности и атрактивности производа код купаца.

Данашњу манифестацију увеличала је и етно група Центра средњих школа “Петар Kочић” Србац, у саставу: Анђела Станишљевић, Оља Милетић, Зорана Думоновић и Габријела Чекић уз пратњу Марка Љубоје на гитари и Милана Топића на хармоници, а представила се и талентована пјесникиња ове школе Сара Жујић.

 

Comments are closed.