Још један случај вируса корона у Српцу, заражен мушкарац средње животне доби
14. августа, 2020.
Србачки вртић почео са радом
14. августа, 2020.

Удружење жена Србац добија подршку за нове пословне идеје

Удружење жена Србац добиће подршку стручњака за израду пословних планова за нове пројекте и помоћ у брендирању, креирању производа и дигиталном маркетингу који су неопходни како би њихови производи били успјешно пласирани на тржишту.

Ово је један од закључака са данашњег састанка у згради општине којем су присуствовале чланице овог удружења, представници Општинске управе и представници шведског USAID/FARMA 2 пројекта, Петар Нинић и Бојан Ћикић који су стигли из развојне агенције „Агро Бизнис Сервис“.

Пројекат имплементира фирма „Планта Бела“ из Требиња са циљем едукације жена из Српца о узгоју и преради љековитог и ароматичног биља намијењеног за производњу чајева, сапуна и других производа.

У склопу пројекта заснована је огледна парцела у Ситнешима, површине 500 квадратних метара, гдје чланице удружења жена из Српца узгајају три врсте чајева и стичу теоријска и практична знања из ове области. До сада је већ одрађена једна жетва чајева и процес дестилације путем кога је настао полупроизвод у виду етеричног уља од кога ће се формирати финални производ који ће бити пласиран на тржиште.

„Намјера нам је да жене стекну основно знање и предуслове да се тиме самостално баве кроз индивидуалне иницијативе или кроз рад удружења“, рекао је Петар Нинић.

Он додаје да су на данашњој радионици идентификоване нове пословне идеје жена које ће добити подршку за реализацију кроз овај пројекат.

Предсједница удружења Весна Смиљанић је рекла да су преостале још двије жетве након којих ће чајеви бити осушени и пласирани на тржиште.

„Радионице су биле јако корисне јер смо добиле прилику да видимо како се врши узгој и прерада чајева, како се прави етерично уље и слично. Сада нам предстоји да одредимо неколико мањих пројеката за наше чланице, како би свака од њих имала прилику да се њиме бави у свом домаћинству и на тај начин развија своју дјелатност“, рекла је Смиљанић.

Она подсјећа да је удружење недавно поставило продајни штанд ког градске пијаце у Српцу на којем грађани сваког радног дана могу купити домаће производе и ручне радове чланица удружења.

„У понуди имамо сокове, пекмезе, зимницу и друге прехрамбене производе прављене по рецептима наших бака. Ту су и ручни радови и други уникатни предмети, тако да свако може пронаћи нешто за себе. Интересовање грађана је велико, што доказује да смо постигли пун погодак. Позивам грађане да нас обиђу и разгледају наш штанд, без обавезе да нешто морају купити, битно је да се заједнички дружимо и размјењујемо утиске“, рекла је Смиљанић.

 

Comments are closed.