Турнир у стоном тенису у Српцу окупио 23 учесника
13. септембра, 2020.
Србачки каратиста Стефан Гаврановић освојио сребро у пољском Шчећину
14. септембра, 2020.

Удружење жена организовало нову изложбу, зимница по традиционалним рецептима

Удружење жена из Српца данас је организовало нову продајну изложбу на којој се нашла зимница прављена по традиционалним рецептима.

Грађани који посјете продајни штанд, испред Дома здравља, имаће прилику да по повољним цијенама купе пекмез, ајвар, сокове, ликере и друге домаће производе.

Предсједница удружења Весна Смиљанић рекла је да је зимница направљена по рецептури наших предака и да самим тим има оригиналан и препознатљив мирис и укус.

“Наше опредјељење је да правимо домаће производе искључиво онако како су то радиле наше мајке и баке. Kренули смо још од раног прољећа правећи сок од вишње а затим смо обрађивали и остало воће и поврће како је стизало током сезоне. У активностима је учесатвовало више од половине наших чланица, од брања и прикупљања воћа па све до саме израде”, рекла је Смиљанић.

Она додаје да су међусобно размјењивале искуства током припремања специјалитета што је резултирало квалитетним производима за које је сигурна да ће се свидјети грађанима свих узраста.

“Од сваке жене смо покупили по нешто јер више жена на једном мјесту зна много више него једна. Имамо у плану да радимо и са младима и обучавамо их да правимо зимницу кроз један занимљив пројекат у сарадњи са Општинском управом. Радићемо сок од цвекле и јабуке и пекмез од шипка, како бисмо младима пренијели наше знање с циљем да више почну цијенити домаће производе”, истакла је она.

На данашњој изложби, која је отворена до 14.30 часова, могу се купити: домаћи ајвар од печених паприка по цијени од 10 KМ, домаћи ајвар од куваних паприка по цијени од 5 и 8 KМ, пекмез од шљиве по цијени од 5 KМ, пекмез од малине и брескве 5 KМ, сок од вишње 4 KМ, сок од купине 6 KМ, сок од боровнице 8 KМ, хладно цијеђени сок од ароније 12 KМ, ликер од боровнице и ароније по цијени од 7 KМ.

Они који не супију данас посјетити изложбу, моћи ће зимницу купити на њиховом продајном штанду у близини градске пијаце сваким радним даном.

У наредном периоду Удружење жена Србац планира организовати радионице хеклања, декупажа, веза и слично, и то у мањим групама како би се на тај начин испоштовале епидемиолошке мјере због пандемије вируса корона.

 

Comments are closed.