Позив србачким пољопривредницима за уговарање производње краставца корнишона
6. децембра, 2019.
„Бањалучки вез“ пјевао за обољелог дјечака из Разбоја
6. децембра, 2019.

Удружење „Ц.Е.З.А.Р.“ најбољи организатор волонтирања у Републици Српској

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ из Српца проглашено је најбољим организатором волонтирања у Републици Српској за 2019. годину.

Ово је највеће признање које Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске додјељује организацијама које раде са волонтерима.

Свечана додјела награда одржана је у Дјечијем позоришту Републике Српске у четвртак 5. децембра у Бањалуци на дан обиљежавања Међународног дана волонтера.

Извршна директорица Удружења, Тања Шњегота, одржала је презентацију о њиховом раду у току ове године, а осим чланова удружења, свечаности је присуствовало и десетак најистакнутијих србачких волонтера.

Удружење грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ кроз деветогодишњи рад окупило је велики број волонтера, а кроз базу Локалног волонтерског сервиса прошло је њих око 400. Ове године, активно је било 180 волонтера, који су дали непроцјењиви допринос бројним активностима које су одржане на подручју општине Србац, али и региона.

Бројни су волонтерски програми које је ово удружење у току 2019. године организовало, а волонтери су имали многа задужења, почевши од припрема плесних група за бројне наступе и такмичења, преко подјеле промо материјала у уличним акцијама, уређења позорница приликом бројних манифестација, паковања и подјеле поклона током Kонференције беба, као и школског прибора у хуманитарној акцији „Буди ми пријатељ“.

Радило се и на организацији љетног концерта удружења, обезбјеђењу трасе приликом бициклистичких трка, одржавању бројних креативних радионица за дјецу и одрасле, продаји креативних радова, учешћу у радним акцијама уређења паркова, суђењу и асистирању приликом спортских турнира, организацији првих србачких Игара без граница, као и вођењу програма и активном учешћу у већини осталих културно–забавних манифестација на подручју наше општине.

Осим тога, у удружењу је одржан велики број едукација за младе, самостално или у сарадњи са партнерским организацијама из региона, а сваког петка се реализују и креативне радионице симболичног назива „Kреативни петак“.

Србачки волонтери учествовали су и на бројним догађајима, које су подразумијевале регионалну и међународну сарадњу, па су тако неки од њих: волонтирање на трци „Run&More Park“ у Бања Луци, учешће на мурал кампу „Kада би зидови говорили“ у Градишци, те кошаркашком кампу у Лакташима, реализацији пројекта неформалне едукације у средњим школама у Српцу и Градишци, учешће на конференцији „Ерасмус+ openning the doors“, као и на омладинској размјени „Save our water“ на Фрушкој гори, учешће на љетној школи „Engagement for Friendship: Changing political culture in the Balkans“ у Београду и слично.

„Велика нам је част бити најбољи организатор волонтирања на подручју читаве Републике Српске и поносни смо на признање које смо добили за наш несебичан рад. Ово је прије свега награда за све младе који су се одлучили активирати, а сигурно је да је волонтеризам један од најбољих начина активизма младих“, рекла је Шњегота.

Она истиче да волонтирањем не помажете само другима, него изграђујете и сопствену личност, постајете богатији за нова позитивна искуства и ширите мрежу контаката.

„Због свега наведеног, позивамо све младе са подручја наше општине који још увијек нису волонтери да нам се прикључе у овој позитивној и здравој причи, а захваљујемо се свим нашим волонтерима који су дали велики допринос да 2019. годину завршимо са овако великим успјехом. У току сљедеће седмице организоваћемо и пријем за све волонтере који су били активни у овој години“, рекла је Шњегота.

 

 

Comments are closed.