Ученик Алекса Олењук из Мартинца награђен на књижевном конкурсу у Бањалуци
4. јуна, 2019.
Упућен јавни позив за додјелу бесповратних средстава пословним субјектима
5. јуна, 2019.

Учешће на бардачкој колонији до сада потврдило 11 сликара

Тридесетшести сазив ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ биће одржан од 22. до 30. јуна а учешће је до сада потврдило 11 академских сликара из Лондона, Стокхолма, Подгорице, Требиња, Бањалуке, Градишке и Приједора.

Међу учесницима ће се наћи академски сликари Јасна Николић из Лондона, Здравко Мирчета из Стокхолма, Гордана Мијановић и Јелена Вушуровић из Подгорице, Сњежана Домазет из Требиња, Драгана Kрецељ, Здравко Kруљ, Марин Милутиновић и Зоран Сувајац „Зограф“ из Бањалуке, Огњен Тепавчевић из Градишке и Борис Еремић из Приједора.

Умјетници ће током деветодневног рада колоније, која се одржава у тренинг центру Природно-математичког факултета на Бардачи, стварати на тему “800 година аутокефалности Српске православне цркве”.

Сваки од умјетника израдитће најмање по три дјела од којих ће највриједнија ући у фундус колоније који броји више од 600 слика.

Поред рада у Бардачи, предвиђено је да један дан сликари стварају у Српцу како би се колонија што више приближила грађанима а у плану је и једнодневни излет сликара у манастир Осовица.

У плану је и реализација еколошке акције „Очистимо Бардачу“ у оквиру које ће бити очишћена илегално одлагалиште смећа на Бардачи.

Kолонија ће бити окончана изложбом насталих радова у оквиру које ће се наћи и радови полазника школе сликања која ће трајати од 24. до 29. јуна. Школа ће обухватити ликовне таленте основних и средњих школа из Српца са којима ће радити један од учесника овогодишњег сазива.

Талентована дјеца ће имати прилику да упознају ликовне технике пастела, акварела, темпере и уља и у потпуности испрате процес настајања ликовног дјела. Избор талентованих ученика врши се у сарадњи са наставницима ликовне културе, а пријаве се могу извршити најкасније до 15. јуна у Центру за културу и спорт у Српцу који је организатор колоније.

По завршетку колоније биће организоване изложбе насталих радова у Бањалуци, Приједору, Добоју, Требињу, Вишеграду, Лакташима, Градишци, Београду и Новом Саду.

Покровитељи бардачке колоније су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Општина Србац и Природно-математички факултет Бања Лука.

Comments are closed.