Бик фест у Ситнешима у суботу 8. јуна
4. јуна, 2019.
Учешће на бардачкој колонији до сада потврдило 11 сликара
4. јуна, 2019.

Ученик Алекса Олењук из Мартинца награђен на књижевном конкурсу у Бањалуци

Ученик другог разреда подручне школе из Старог Мартинца, Алекса Олењук, добио је награду на књижевном конкурсу „Моја оловка пише ћирилицом“ која му је уручена у Дому културе у Бањалуци поводом Дана словенске писмености.

Његов ћирилични рукопис се нашао међу петнаест најбољих и као такав је нашао мјесто на изабраним рукописима у Алманаху краснописа. Поред Алексе пријему је присуствовала и његова учитељица Горјана Марковић и његов отац.

На адресу Kомисије за избор најљепшег ћириличног рукописа, коју је именовао Градски одбор СПKД „Просвјета“ Бања Лука, достављено је 509 ћириличних рукописа из 95 основних школа из Републике Српске и 116 ученичких радова из 32 средње школе. И просвјетни радници слали су своје радове. Познато је да су управо просвјетни радници најзаслужнији за преношење знања, вјештине и љубави према лијепом писању.

Аутори првонаграђених рукописа добили су дипломе, новчану награду и књигу, а аутори изабраних рукописа добили су књигу са посветом СПKД „Просвјета“ Бања Лука.

Kонкурс је организован у знаку промовисања духовног богатства–ћирилице и лијепог писања. Kомисија је констатовала да су млади нараштаји посвећени ћирилици, да је поштују као писмо којим су писали њихови преци и да га желе сачувати као свој духовни идентитет и културну знаменитост.

Текст и фотографије преузети су са интернет странице Основне школе „Јован Јовановић Змај“ Србац.

 

 

Comments are closed.